.st0{fill:#FFFFFF;}

Is mijn leven te vol, of doe ik teveel dingen die me uit balans halen? 

 April 19, 2022

By  Inge Schuurmans

We zijn allemaal verschillend

Gaat de gedachte “is mijn leven te vol?” door je hoofd? Besef dan in de eerste plaats dat we allemaal 24 uur in een dag hebben. Die 24 uur gebruikt iedereen, we doen dat alleen allemaal verschillend. En wat voor de een prettig is, kan voor de ander heel vervelend zijn.

Loop je met de vraag rond of je leven te vol is, omdat anderen dat tegen je zeggen, dan is het goed om je dit te beseffen. Wat de een als vol ervaart, vindt een ander lekker levendig en een derde kan het zelfs rustig vinden.

De vraag die je jezelf eigenlijk zou moeten stellen

De vraag of je leven te vol is, is daarom eigenlijk niet de vraag die je jezelf wilt stellen.

De vraag die je jezelf in plaats daarvan wel kunt stellen is: “zorgt mijn leven voor teveel spanning?”

We weten allemaal dat teveel spanning, of anders gezegd, teveel stress, tot allerlei klachten kan leiden. Van een slechte nachtrust tot hartkloppingen. Maar ook veel mildere en minder opvallende klachten kunnen stress gerelateerd zijn. Het is daarom een beter idee om in de gaten te houden of je voldoende en voldoende vaak ontspannen bent, in plaats van “vol” je leven is. Hoeveel je doet is namelijk niet van belang, maar wat dat met jou doet des te meer.

Om te weten of je niet teveel en te vaak stress ervaart, is het goed om de signalen van je zenuwstelsel goed te leren kennen en te leren herkennen. Je zenuwstelsel bepaalt namelijk of je lichaam in een ontspannen staat is of in een gespannen staat.

Hoe bewust ben je van de spanning die je ervaart?

In ontspannen staat worden je energiereserves aangevuld en kan je lichaam herstelwerk doen aan lichaamscellen die dat nodig hebben. Dat is wat je niet met het blote oog kunt waarnemen, maar je kunt het op de lange termijn wel merken.

Heeft je zenuwstelsel de omschakeling gemaakt naar de gespannen staat, dan kun je ook nog veel energie hebben. Maar het is dan lastiger om pauze te nemen. Je voelt je lichaamssignalen minder goed en voelt dan ook je grenzen minder goed aan. Vaak gaat dit gepaard met een innerlijke onrust. Het gevolg kan zijn dat je je leven te vol plant, dat je daar gespannen door bent en dat je toch het gevoel hebt dat het allemaal prima gaat.

Ben je gevoelig?

De vraag “is mijn leven te vol” is een vraag die vooral gevoelige mensen bezig houdt. Gevoelige mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel. Dat kan de indruk wekken dat ze hun grenzen juist goed aanvoelen, maar meestal is het tegenovergestelde waar.

Gevoelige mensen ervaren vaker dan gemiddeld spanning, maar zijn daar door hun gevoelige zenuwstelsel zo aan gewend, dat ze het niet meer altijd als spanning opmerken.

Is dat het geval, dan is het belangrijk om de signalen van je lichaam (opnieuw) te leren herkennen, zodat je er op de juiste manier op kunt reageren.

Teveel spanning zorgt ervoor dat je uit balans raakt

Vraag je je nu niet langer af of je leven te vol is, maar of het je teveel spanning oplevert? Doe da de hsp-type test. Daarmee kun je ontdekken of je te vaak gespannen bent. Na de test geef ik je bovendien een tip wat je daaraan kunt doen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>