.st0{fill:#FFFFFF;}

Is een speciale hsp meditatie nodig als je hoogsensitief bent? 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Als je hoogsensitief bent en gemakkelijk overprikkeld raakt, dan kun je een speciale hsp meditatie doen. Dat is een meditatie waarbij er net wat meer nadruk gelegd wordt op ontspanning en aandacht voor je lichaam dan bij de meeste meditaties. Omdat veel hsp’s juist gemakkelijk erg actief zijn met hun denken, snel “in hun hoofd” zitten en daardoor het contact met hun lichaam soms zelfs een poosje kwijt zijn, kan het fijn zijn om een speciale hsp meditatie te doen.

Bij zo’n meditatie wordt de nadruk gelegd op de ontspanning in het lichaam en op het stil maken van de gedachten. Op die manier doorbreek je de soms eindeloze stroom aan gedachten en gevoelens die je leven bepaalt.

Voor veel hsp’s werkt het het beste als ze kunnen werken met een geleide meditatie, omdat ze dan zelf helemaal niet meer hoeven nadenken over wat ze moeten doen. Door je tijdens zo’n geleide meditatie te laten mee leiden door de tekst, is je aandacht vanzelf daar waar ze zijn moet en kom je even helemaal los van alles waar je mee bezig was.

Ben je eenmaal in balans als hsp, dan kun je prima uit de voeten met een gewone meditatie vorm zoals bijvoorbeeld mindfulness. Maar wanneer je overprikkeld bent is de kans groot dat je hierdoor niet voldoende terug bij jezelf komt, dat je alsnog erg “in je hoofd” blijft zitten en dat je niet de weldadige ervaring hebt na een meditatie die je met een speciale hsp meditatie wel kunt ervaren.

Heb je weleens gemediteerd en had je het gevoel dat het niet goed lukte, dat je er juist onrustiger door werd of dat het niet bij je paste? Dan kan zo’n speciale meditatie een goed idee zijn. Je stapt er even mee uit de sleur van alledag en in een diepe ontspanning die je helpt om de overprikkeling waar je op dat moment last van hebt versneld te verwerken, zodat je weer sneller lekker in je vel zit. Het is als een klein vakantie moment op een doordeweekse dag.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>