.st0{fill:#FFFFFF;}

Imposter syndroom: een valkuil voor hoogopgeleide hsp 

 December 1, 2020

By  Inge Schuurmans

Veel hoogopgeleide hsp hebben last van het imposter syndroom. Iemand met het imposter syndroom is bang om door de mand te vallen. Je bent dan bang dat mensen om je heen op een dag merken dat je minder weet dan ze denken, dat ze zich daardoor bedrogen voelen en dat ze je niet meer vertrouwen.

Het imposter syndroom ligt op de loer bij mensen die perfectionistisch van aard zijn en voor wie goed niet goed genoeg is. Leg jij de lat erg hoog voor jezelf?

Dit syndroom kan je ook tegenhouden om te doen wat je eigenlijk wilt doen. Omdat je kennis op dat vlak nog niet volledig is, of omdat je vaardigheden nóg beter zouden kunnen. Iemand met het imposter syndroom vergelijkt zichzelf niet met anderen, maar met het ideaalbeeld van zichzelf. En dat is precies waar de oplossing ligt.

Wanneer je extreem hoge eisen aan jezelf stelt, kijk dan eens kritisch naar die eisen. Help je de mensen om je heen met je kennis? Of zou je ze kunnen helpen? Doe dat dan. En bedenk dat wanneer jij het niet doet, die mensen in veel gevallen niet geholpen worden.

Perfectionisme is ergens mooi, omdat je graag goed werk wilt leveren. Tegelijkertijd bestaat perfect niet. Het gaat je leven heel veel gemakkelijker maken als je je perfectionisme los kunt laten. Wanneer je goed ook goed genoeg kunt vinden, wanneer je beseft dat je daarmee ook heel veel mensen kunt helpen, kun je deze beperkende gedachte achter je laten en zul je veel minder stress ervaren in je leven.

Het imposter syndroom is veelvoorkomend bij hoogopgeleide hsp. Omdat zij perfectionistisch zijn én zich inleven in de ander, willen ze die ander voor geen goud tekort doen. Begrijpelijk, maar niet helpend.

Wil je beter leren omgaan met je hooggevoeligheid en wil je niet langer dat je perfectionisme je in de weg zit?

Vraag dan het gratis e-book aan en ontdek wat stress met jou als hsp doet. De stress van iemand met het imposter syndroom kan zelfs tot een burn-out leiden.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>