.st0{fill:#FFFFFF;}

Ik worstel en kom boven: Lector et Emergo 

 March 18, 2022

By  Inge Schuurmans

Stress kan zo vertrouwd voelen als een oude vriend

Wanneer je lange tijd vaak overprikkeld of op een andere manier gespannen bent geweest, dan is dat een vertrouwd gevoel geworden voor je. Als je dan je zenuwstelsel in balans gaat brengen, dan kan het leven gewoontjes of zelfs saai lijken. Je mist immers de opwinding waar je zo aan gewend bent en waar je door die gewenning ook gehecht aan bent geraakt. Het kan haast voelen alsof je een vriend uit het oog verloren bent.

Je gaat ook jezelf gewoner en “menselijker” voelen. Het gevoel dat je je hier niet thuis voelt verdwijnt langzaam maar zeker. Je kunt de latijnse spreuk lector et emergo aan den lijve ondervinden: ik worstel en kom boven. De worsteling verdwijnt en je herrijst uit jezelf als een feniks die uit de as herrijst.

Stress zorgt voor een gebrek aan passie, energie en verbinding

Wanneer je leven door stress geregeerd wordt, blijft je zenuwstelsel als het ware vast zitten in een staat van stress. Als gevolg daarvan verlies je de verbinding met de aarde, de natuur, met anderen en met jezelf. De passie die zo menselijk is en die normaal gesproken als onze drijfveer dient, dooft uit en alles kost dan veel energie. Want die passie is wat ons energie geeft.

Worstelen, het gevoel hebben dat je niet vooruitkomt, je niet volledig mens voelen en het gevoel hebben dat het leven aan je voorbij gaat, is allemaal een gevolg van het ontbreken van die passie als gevolg van het uit balans zijn van je zenuwstelsel. Het kan dan voelen alsof je verdoofd bent, alsof het leven zelf chaos, met als mogelijk gevolg dat je kunstmatig en dwangmatig probeert om orde in die chaos te scheppen en om alles te controleren. Er blijft dan weinig ruimte over voor spontaniteit, plezier of creativiteit.

Dé oplossing voor te veel stress

Die passie, de zin om te leven en het gevoel mens te zijn in een wereld waar je je op je plek voelt, komen terug als je leert om op de juiste manier op de signalen van je zenuwstelsel te reageren en zo te balans te herstellen.

In het online programma Stralend Sensitief leer je dit.

Het herstellen van die balans gaat bijna altijd samen met de wens om dingen in je leven aan te passen. Dingen die je hebt toegelaten, maar die eigenlijk niet bij je passen. De weg naar ontspanning is een weg die zowel innerlijk als uiterlijk is.

Wil je weten hoe spanning en/of overprikkeling jouw leven beïnvloedt?
Doe dan de hsp-type test.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>