Wanneer je ontdekt hebt dat je een HSP ofwel hoogsensitief persoon bent, dan valt er ineens een heleboel op haar plek. Je gaat je gevoeligheden begrijpen en ook waarom je anders over bepaalde zaken denkt en hoe je op dingen reageert.

Toch is er in grote lijnen niet zoveel verschil tussen een HSP en een niet HSP.

We zijn allemaal mensen en we krijgen allemaal de nodige uitdagingen op ons pad. Daar moeten we op een zo goed mogelijke manier mee om leren gaan. Op een manier die bij ons persoonlijk past. Dat is voor iedereen een zoektocht, of je nu HSP bent of niet.

Toch is er één groot verschil.

Een HSP is gevoeliger, omdat een hsp een gevoeliger zenuwstelsel heeft. Alles maakt een grotere indruk. Dat heeft tot gevolg dat iets wat een ander maar een beetje uit balans brengt jou als HSP volledig uit het veld kan slaan. En dat is ronduit lastig.

Toch is er wel een oplossing voor. Je kunt dat gevoelige systeem namelijk leren doorgronden. En wanneer dat lukt kun je je gevoeligheid ook in je voordeel inzetten. Daar moet je wel voor werken, het komt je niet aanwaaien. En je moet kiezen voor de dingen die bij je passen. Als je gaat voelen wat je écht wilt en als je daarnaar gaat handelen, dan zul je zien dat je minder en minder uit balans raakt. Of overprikkeld zoals dat in HSP-termen genoemd wordt. Als je keuzes maakt die authentiek zijn en helemaal bij jou passen, dan kun je juist gebruik maken van je fijngevoeligheid in plaats van dat ze je in de weg zit.

Dat is niet eenvoudig, want hoe dat moet doen heeft waarschijnlijk niemand je verteld. Je ouders wisten het niet, op school leerde je het niet en er is een grote kans dat ook je vrienden je raar aankijken als je dit gaat doen. Hoe moeilijk het ook is, het is de enige weg om als mens, maar zeker ook als HSP lekker in je vel te zitten en je echt intens gelukkig te voelen. En dat wil jij toch ook?

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>