.st0{fill:#FFFFFF;}

HSP en relatie: waarom het lastig kan zijn de juiste te vinden (deel 1) 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

HSP en relatie, waar komen je gevoelens vandaan?

Wanneer je HSP bent voel je van alles. Je voelt je eigen gevoelens, maar vaak ook die van een ander. En als je nog niet goed met je hoogsensitiviteit hebt leren omgaan, kan het zelfs zo zijn dat je die gevoelens door elkaar voelt. Ze mengen als het ware met elkaar en dat kan ervoor zorgen dat je niet weet welke gevoelens van jezelf zijn en welke van die ander.

Precies dit is de reden dat sommige hoogsensitieve mensen een relatie aangaan met iemand die eigenlijk niet bij ze past. Want als die ander smoorverliefd is en jij dat gevoel zo sterk oppikt dat het je eigen gevoel overstemt, dan lijkt het alsof dat gevoel van jou is. Dat kan ervoor zorgen dat je denkt dat die ander bij je past terwijl dat niet zo is.

Om zeker te zijn van je eigen gevoel, kun je ervoor zorgen dat je niet te hard van stapel loopt zodat je voldoende momenten hebt voor jezelf. Neem dan ook echt de tijd om echt tot rust te komen en om tot jezelf te komen. Dan voel je je eigen gevoelens weer en dan wordt je vanzelf duidelijk hoe het zit.

Wat voor partner wens je voor jezelf?

Om niet bij een partner uit te komen die niet bij je past, kun je ook eens nadenken over wat je graag wilt in een relatie.

Ik heb dan niet over de uiterlijke kenmerken, maar over hoe je met een partner wil omgaan en hoe je wilt dat een partner met jou omgaat. Wanneer je dat voor jezelf duidelijk hebt, kun je het de ander direct laten weten als er iets gebeurt wat voor jou niet fijn is. Door dit op een liefdevolle maar open manier te bespreken krijg je al gauw duidelijkheid over of jullie bij elkaar passen of niet.

Welke eigenschappen zou jouw ideale partner moeten hebben?

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>