.st0{fill:#FFFFFF;}

Is het premenstrueel syndroom zo gewoon als we denken? (7 Tips!) 

 August 30, 2019

By  Inge Schuurmans

Zo’n 5% van de vrouwen heeft last van het premenstrueel syndroom. Dat betekent dat ze meer dan gemiddeld last hebben van hun menstruatie en bijbehorende klachten. En die klachten kunnen heftig zijn.

We vinden dat gewoon. We denken dat het er gewoon bij hoort. Dat de ene vrouw geluk heeft en de andere pech. Toch is er vaak wel iets aan te doen om de symptomen te verminderen.

De oorzaak van die klachten heeft te maken met hormonen die uit balans zijn. Want hoewel heel heftige klachten bij een menstruatie regelmatig voorkomen, is de kans groot dat het een teken is dat er iets in je leven uit balans is. Niet alleen je hormonen, Dat die ook uit balans zijn is daar slechts een gevolg van.

Dat dat gebeurt is niet zo gek. Je hoeft jezelf dus niet streng toe te spreken of je er slecht over te voelen als dit op jou van toepassing is. Want we leven in een patriarchale maatschappij, zoals dat zo mooi heet. Simpel gezegd betekent dat dat alles is ingericht naar hoe het voor mannen fijn is en goed werkt. En mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend van elkaar. Heel verschillend. Wanneer je als vrouw meedoet in de alsmaar door dravende hectiek van een mannenmaatschappij is het eigenlijk niet verwonderlijk dat dat tot klachten leidt.

Je cyclus ken verschillende fasen

De cyclus van de vrouw kent verschillende fasen, en wanneer je die fasen negeert in plaats van dat je ermee mee beweegt, kan dat problemen geven.

De eerste fase is de fase van de menstruatie zelf. Dit is de fase van de reiniging en daar hoort rust bij. Het is het ideale moment om je terug te trekken en de tijd te nemen om te cocoonen. In een maatschappij waarin alles bijna 24/7 doordraait, krijg je als vrouw in veel situaties niet echt de kans om daar aan toe te geven. Toch is dat wel belangrijk. Neem je in deze fase onvoldoende rust, dan kan dat zelfs tot gevolg hebben dat je je hele volgende cyclus minder energie hebt dan je zou willen.

De tweede fase is de periode tussen de menstruatie en de vruchtbare dagen in, dit is de opbouwfase.

De derde fase is de vruchtbare periode van je cyclus. Je bent dan actiever en vooral ook creatiever.

In de vierde fase neemt de creativiteit weer af en kun je als je daar alert op bent al voelen dat het einde van de cyclus in zicht komt. Je krijgt langzaamaan de behoefte om wat rustiger aan te doen.

Wanneer je één cyclus niet goed naar je lichaam luistert, zul je dat de volgende cyclus ook nog merken. De balans is dan verstoord. Doe je dit verschillende cycli achter elkaar, dan kunnen de klachten zelfs verergeren.

Natuurlijk spelen andere factoren ook een rol, zoals goed uitgebalanceerde en gezonde voeding en zorgen dat je voldoende beweegt en een goede conditie hebt.

Tips

Maar laten we nog even terug gaan naar de rusttijd die je menstruatie behoort te zijn. Hoe kun je die het beste vormgeven? Hieronder kun je een aantal tips lezen:

Doe wat je kunt om je vrouwelijke cyclus te volgen en te eren ondanks de mannenmaatschappij waarin we leven. Verzet afspraken als je daar behoefte aan hebt.

Zorg ervoor dat je tempo lager ligt dan anders. Je lichaam is met een reiniging bezig en dat kost een hoop energie. Verbruik die niet voor andere dingen, maar zorg dat de energie die je hebt voor die reiniging gebruikt kan worden.

Probeer eens uit hoe het voor je is om deze dagen wat lichter te eten. Kies voor veel groenten, afhankelijk van het seizoen als salade of juist gekookt of gestoomd. Lichte maaltijden kunnen het lichamelijk proces ondersteunen.

Wees je er van bewust dat deze reiniging niet alleen een lichamelijke kwestie is, maar ook een mentale en een emotionele. Rustiger aan doen en zorgen dat je niet teveel nieuwe informatie tot je neemt kan je helpen om deze tijd van de maan(d) als minder heftig te ervaren.

Komen er heftige emoties op? Schrijf er dan over in een dagboek en onderzoek wat deze emoties veroorzaakt. Vaak zijn het dingen waar je tegenaan loopt in je leven die op dit moment uitvergroot in je aandacht komen.

Wees lief voor jezelf. Maak het je gemakkelijk, masseer jezelf of laat je op een zachte manier door iemand anders masseren en neem tijd om bewust te ontspannen. Rust, rust en rust.

Keer naar binnen alsof je op een retraite bent. Doe ontspanningsoefeningen, rustige ademhalingsoefeningen en maak gebruik van meditatie om de rust op te zoeken en om je zo weer helemaal op te laden voor een nieuwe cyclus.

het lijkt een heel gedoe om zo rekening te moeten houden met de cyclus, maar het kan je ook een heleboel opleveren. Als je goed leert omgaan met in inspelen op de fases van je cyclus, dan maakt dat je leven een stuk gemakkelijker. Je kunt dingen dingen even laten voor wat ze zijn als je toe bent aan rust en veranderen op het juiste moment, waardoor dat gemakkelijker gaat.

Ben je hoogsensitief? Dan is het extra belangrijk om goed op jezelf te letten in deze periode.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>