Als hsp zit je net wat anders in elkaar dan de meeste mensen en dat maakt dat je soms ook voor andere dingen zal kiezen. Wanneer je je eigen eigenwijze pad gaat lopen in het leven en keuzes maakt die voor een ander ongewoon of zelfs onbegrijpelijk zijn, dan kun je je soms eenzaam voelen. Omdat het lijkt alsof jij de enige bent die zo denkt en doet.

Op zo’n moment kan het je helpen om naar het grotere plaatje te kijken en je dan het volgende te beseffen: we zijn allemaal verschillend en juist die verschillen maken het leven mooi, leuk en interessant.

Als je het leven vergelijkt met een schaakspel dan kun je jezelf en de mensen om je heen zien als de verschillende schaakstukken. Voor de verschillende schaakstukken gebruik je verschillende soorten zetten om ze over het spelbord te bewegen. Precies zo zetten verschillende mensen “verschillende zetten” in het leven. Ze maken andere keuzes, omdat die andere keuzes goed bij ze passen.

Wanneer je keuzes maakt die anders zijn dan de keuzes die de meeste mensen om je heen maken dan doe je van daar uit dingen die voor veel mensen vreemd zijn. Zoals het paard in het schaakspel zijn de stappen die je neemt heel andere dan die van een pion. En je komt niet zo snel een ander paard tegen. Dat geeft je al snel het gevoel dat je er alleen voor staat.

Wanneer je dat gevoel hebt, dan kan dat ervoor zorgen dat je aarzelt, twijfelt of zelfs verlamt. Je bent terughoudend in je keuzes en acties. Daarmee doe je jezelf tekort, omdat je niet de dingen doet die je diep in je hart verlangt. En je doet niet alleen jezelf tekort, maar ook de mensen om je heen. Want net zoals het paard onderdeel is van het grotere geheel van het schaakspel, zo ben jij onderdeel van het grotere geheel van de maatschappij. En dat grotere geheel is alleen compleet wanneer iedereen zijn rol speelt in het “spel”.

Je bewust worden van je gedachten en beseffen dat ze vaak niet op waarheden gebaseerd zijn maakt het nemen van de bij jou passende stappen lichter en gemakkelijker. Besef je ook dat er op het grote schaakbord van het leven nog meer paarden zijn, mensen die de dingen anders doen dan wat gewoon is. Je bent niet alleen, ook al zie je die anderen niet of maar heel zelden.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>