.st0{fill:#FFFFFF;}

Het duurt te lang, maar de enige mogelijkheid is doorgaan 

 April 13, 2022

By  Inge Schuurmans

Soms is het even teveel

Als je bezig bent om een doel te halen of je dromen waar te maken, dan kun je merken dat er momenten zijn dat je niets liever wil dan dat het meteen in orde is. Al die moeite, al die tijd, al die inspanning… soms is het even teveel. En het duurt te lang.

Het is een fase die veel mensen ervaren als onderdeel van het creatieproces. Op zo’n moment voel je je moe, zwaar en je hebt er even helemaal geen zin meer in. Je zou willen dat je een toverstaf had waarmee je maar hoefde te zwaaien en dat het project waar je mee bezig bent dan gerealiseerd was. Je zou willen dat je dat voldane gevoel had dat het gelukt is.

Wat zegt dit gevoel je?

Veel mensen denken dat dit erbij hoort. En dat het zelfs een belangrijke functie heeft in het proces. Dat kan, maar het hoeft niet.

Als iets voor je gevoel te lang duurt kun je je afvragen of je wel bezig bent met iets wat je écht wilt. Niet een beetje, niet half, maar voor de volle 100%.

Als dat wel zo is en als je dan toch het gevoel krijgt dat je even niet meer wilt, dan is het een teken dat je teveel van jezelf hebt gevraagd. Je hebt jezelf overvraagd of overbelast en je lichaam geeft dat aan doordat je zenuwstelsel de knop omzet van ontspanning naar spanning. Accepteer dat je je zo voelt. En neem gewoon even pauze. Ga naar het bos, zet muziek op en dans of doe iets anders om je te ontspannen.

Luister je wel goed naar je lichaam?

Ervaar je dit gevoel vaak, dan is dat een teken aan de wand dat je niet goed naar de signalen van lichaam luistert. Dat je niet de pauze neemt die je nodig hebt bijvoorbeeld.

Het lijkt leuk om te kunnen toveren, maar het is niet realistisch. Als je een doel wilt halen, is geduld een van de medestanders. Op tijd pauze nemen en reflecteren op waar je mee bezig bent kan tijdverspilling lijken, maar eigenlijk levert het je uiteindelijk juist tijdswinst op.

Het is de kunst om van het proces te genieten. Om elk stapje dichter naar je droom toe als een kleine overwinning te vieren. Om je niet op je doel te focussen, maar met je aandacht in het NU te kiezen voor wat past. Dan duurt het NOOIT te lang!

Heb jij regelmatig het gevoel dat het te lang duurt voor je bereikt hebt wat je wilde bereiken? En heb je moeite om te genieten van het proces?

Dan kan het je helpen om beter naar de signalen van je lichaam, je zenuwstelsel, te leren luisteren en op tijd te ontspannen en op te laden.

Wil je meer inzicht in hoe jouw zenuwstelsel werkt en of je daar beter mee kunt leren samenwerken?

Doe dan de hsp type test en ontdek de mogelijkheden.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>