.st0{fill:#FFFFFF;}

Heftige emoties kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Deze tips helpen! 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Zo ongeveer 1 op de 5 mensen heeft een gevoelig zenuwstelsel. Gevoeliger dan gemiddeld. Dat betekent dat het zenuwstelsel sneller reageert op stressfactoren. Op zo’n moment wordt je vecht-vlucht-respons geactiveerd en dat zorgt ervoor dat je heel anders reageert dan wanneer je je lekker in je vel voelt en dan hoe je zou willen reageren. Op zo’n moment kunnen heftige emoties je het gevoel geven dat er innerlijk een zware storm woedt.

Die emoties kunnen alle kanten op schieten, maar vaak is er wel een emotie die da op de voorgrond treedt. Bij de ene persoon is da angst, bij een ander verdriet en bij weer een ander boosheid.

En juist voor mensen met een gevoelig zenuwstelsel is het extra lastig om zo te reageren, want wanneer je de stress weer de baas bent, kijk je terug op een reactie van jezelf waar je je erg ongelukkig bij kunt voelen.

Om zulke heftige emoties de baas te worden, kun je de volgende drie dingen doen:

1. Voorkom dat je vecht-vlucht respons geactiveerd wordt

Dat je met stress reageert op een situatie lijkt iets wat niet te sturen is, maar dat is niet helemaal waar. Iemand die van zichzelf moeite heeft om te ontspannen zal sneller in de stress schieten. Dat betekent ook dat de vecht-vlucht respons gemakkelijk geactiveerd wordt met alle (emotionele) gevolgen die daarbij horen. Dagelijks werken aan een ontspannen basishouding voor je leven kan hierbij een groot verschil maken.

2. Zorg ervoor dat je bewust bent van wat er in je omgaat

Wanneer je je niet bewust bent van je innerlijke reacties over de dingen die gebeuren en pas merkt dat je uit balans bent op het moment dat je een heftige emotie ervaart, dan ben je eigenlijk veel te laat. Wanneer je ervoor zorgt dat je alert bent op wat je denkt en voelt, dan kun je dat sneller en daardoor gemakkelijker bijsturen. Wat er innerlijk op zo’n moment gebeurt is namelijk te vergelijken met een lawine. Het begint met een kleine steen, die neemt steeds meer stenen mee en op een gegeven moment is het een grote verwoestende massa stenen. Wanneer je kunt voorkomen dat de eerste steen die de aanzet is tot de lawine gaat rollen, dan kun je de lawine voorkomen. In je binnenwereld werkt het hetzelfde, maar met gedachten en emoties die op elkaar reageren in plaats van stenen. Door je aan het begin van het proces bewust te zijn van de gedachte en/of de emotie die de aanzet is waardoor je vecht-vlucht respons geactiveerd wordt, dan kun je besluiten om daar anders op te gaan reageren.

3. Verwerk je verleden

Die eerste aanzet van de “lawine” van gedachten en emoties die ervoor zorgen dat je heftige emoties ervaart, wordt bijna altijd getriggerd door iets wat in het verleden gebeurd is. Wanneer je wilt voorkomen dat dat keer op keer gebeurt, is de enige oplossing om je verleden te verwerken. Er zijn technieken waarmee je dat tijdens een meditatie zelf kunt doen, op een vrij eenvoudige manier. Toch kan het soms ook zinvol zijn om hier professionele hulp bij te zoeken, met name als er sprake is van een ernstig trauma.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>