.st0{fill:#FFFFFF;}

Gnostiek, een spirituele stroming of juist een aardse manier van leven? 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

De gnostiek is eenvoudig gezegd een leer (je zou kunnen zeggen: een soort geloof) die er vanuit gaat dat ieder mens verbonden is met een groter geheel. Het is een heel spirituele stroming, die er vanuit gaat we allemaal een goddelijke vonk in onszelf in ons hart meedragen. En via die goddelijke vonk zijn we verbonden met God en met elkaar.

Je kunt als mens zelf kiezen om die verbinding te voelen en van daaruit te leven, of niet.

Jaren geleden verdiepte ik me in deze stroming, en ik bezocht zelfs de Rozenkruisers vereniging om er meer over te weten te komen. In die tijd wilde ik niets liever dan die goddelijke vonk voelen, en er vanuit leven. Ik zocht naar informatie en aanwijzingen om dit te realiseren. Ik las, en ik mediteerde en ik had les van mensen die er meer van wisten dan ik. Maar een echte verbinding ermee voelde ik niet.

Na een aantal jaren liet ik deze leer achter me. Min of meer in elk geval. Ik zag in dat ik de waarheid niet van andere mensen kon leren, maar dat ik haar in mezelf zou moeten vinden.

Nu, jaren later, blijkt dat het leven zelf me heeft gebracht waar ik zo naarstig naar op zoek was. Ik hoefde alleen te volgen, op te letten en open te staan voor de lessen die het me wilde leren. Ik hoefde me alleen over te geven aan de stroom van het leven zelf.

Dat waarvan ik dacht dat het iets heel spiritueels was beleef ik nu vooral als iets heel praktisch. Door mijn overtuigingen te onderzoeken en waar nodig achter me te laten en door in contact te komen met wat ik wil en te voelen wat echt bij me past, heb ik op een heel eenvoudige manier bereikt wat ik zocht. De weg naar het contact met die goddelijke bron in mijzelf die ik ooit zocht blijkt aardser dan ik in die tijd dacht.

Soms maken we dingen veel ingewikkelder dan nodig is.

Het goed leren omgaan met mijn sensitiviteit heeft me de gereedschappen gegeven die ik hiervoor nodig had. Het heeft me bovendien laten inzien dat de focus op alleen het hart er gemakkelijk voor zorgt dat je als mens uit balans raakt en toch niet de juiste keuzes maakt. De gnostiek heeft nog steeds een speciale plek in mijn hart, om het zo maar te zeggen. Toch heb ik ondertussen wel een andere visie gekregen op de ideale manier van je leven leiden.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>