.st0{fill:#FFFFFF;}

Ghosting is vaak net zo vervelend voor de dader als voor het slachtoffer 

 June 30, 2022

By  Inge Schuurmans

Wat is ghosting? Een korte uitleg

Ghosting is een term die gebruikt wordt voor iemand die ineens uit je leven verdwijnt. In zo’n geval wordt alle contact en alle communicatie beëindigt. Zonder dat daar een duidelijke reden voor is en zonder waarschuwing of aankondiging. Iemand die aan ghosting doet, reageert dan ook niet meer op pogingen tot contact.

Er zijn verschillende vormen van ghosting

Vaak wordt er gedacht dat ghosting een vorm van pesten is. Dat kan het ook zijn, maar dat is in lang niet alle gevallen hoe de vork in de steel zit.

Dit artikel gaat niet over ghosten als bewuste keuze, of dat nu is om te pesten of vanwege een gebrek aan interesse in de ander. Dat kan wel een oorzaak zijn. Maar dat is een onderwerp voor een ander artikel.

Ghosten kan namelijk ook onbewust gebeuren. Zonder opzet. Omdat degene die het contact verbreekt zich overweldigd voelt.

Voor de persoon “aan de andere kant”, degene met wie het contact verbroken wordt, is dat verschil lang niet altijd duidelijk.

Ghosten als het contact “teveel” is geworden

Onbewust ghosten komt vooral veel voor bij mensen die een gevoelig zenuwstelsel hebben, zoals hoogsensitieve mensen, mensen met autisme of mensen met onverwerkt trauma. Zo’n gevoelig zenuwstelsel zorgt dat iets wat als spannend ervaren wordt, een sterke reactie van het zenuwstelsel geeft en daardoor wordt er door diegene veel stress ervaren.

Dat kan van het ene op het andere moment zijn. Door iets wat er in het contact gebeurt, iets wat gezegd wordt, maar soms ook omdat er iets heel anders in het leven van die persoon gebeurd wat maakt dat hij of zij overweldigd is. Dat overweldigde gevoel zorgt voor een hoeveelheid spanning. En die spanning zorgt er op haar beurt voor dat normaal reageren niet meer lukt.

Vaak is de oorzaak dat er ineens een onveilig gevoel ontstaan is. De persoon in kwestie kruipt dan in zijn of haar schulp om die onveilige situatie te vermijden.

Hoe voelt een ghoster zich?

Uitgaande van bovenstaande beschrijving voelt zo iemand zich ongemakkelijk, ongelukkig en onbekwaam op het moment dat er sprake is van ghosting. Bovendien kan het bijdragen aan een algeheel gevoel van onzekerheid, omdat het onderhouden van sociale contacten niet goed lukt.

Iemand die aan ghosten doet vanwege een overprikkeld zenuwstelsel doet dit nooit expres en ook zeker niet om de ander te kwetsen. Het is een manier om zichzelf te redden uit een situatie die hij of zij op dat moment niet kan overzien.

Als het zenuwstelsel later eenmaal tot rust gekomen is, dan kan er een gevoel van schaamte opkomen. Beseffend dat het gedrag geen wenselijk gedrag was en wetend dat veel mensen het niet zullen begrijpen, kiezen veel sensitieve mensen eieren voor hun geld. Ze laten het zoals het is en het contact gaat verloren.

Wat kun je doen na ghosting? (voor het slachtoffer)

Natuurlijk voelt het ronduit vervelend als je geghost wordt, wat de reden ook is. Maar als je verder kijkt dan die eerste pijn die je voelt bij de afwijzing die je ervaart, wat voor iemand is jouw ghoster dan? Is het iemand die het met opzet deed, iemand die je expres een gemene streek geleverd heeft? Of is het iemand die zelf eigenlijk ook slachtoffer is van zijn actie? Of beter gezegd: van het ontbreken van die actie.

Als dat laatste het geval is, bedenk je dan dat die ander zich op dit moment niet veilig voelt. Niet veilig genoeg om het contact met jou aan te gaan. Dat kan te maken hebben met iets wat er tussen jullie gebeurd is, maar dat hoeft niet eens de reden te zijn.

Het best geef je in zo’n geval aan dat je het jammer vindt dat je niets meer hoort en dat je open staat voor contact als die ander er weer aan toe is. Ook als dat pas over een paar weken of maanden is. De ruimte die je daarmee geeft, kan al voldoende zijn om de spanning te doorbreken.

Zo moet het niet

Ik las eens een stukje van iemand die geghost was en die schreef iets aan de ghoster waaraan heel duidelijk te zien was, dat hij deze vorm van ghosting niet kende.
Dit is het stukje:

“Als ik iets verkeerd deed, laat het me dan weten.
Als ik je gekwetst heb, zeg het me dan.
Als ik niet goed genoeg luisterde, vertel het me dan nog eens, zodat ik het wel begrijp.
En als ik ongevoelig was voor je behoeften, je verlangens en je gedachten, zeg het me dan zodat ik ze opnieuw kan overwegen.
Maar, wijs me niet af als je zelf niet je best hebt gedaan om me duidelijk te maken wat er speelde.
Ik ben een mens. Ik kan geen gedachten lezen.”

Iemand die aan ghosting doet omdat hij overweldigd en overprikkeld is geraakt, kan op dat moment niet het contact aangaan waar in dit stukje om gevraagd wordt. Het lijkt zo eenvoudig, maar het lukt niet. Het is alsof je een brandweerman vraagt een brand te blussen, terwijl hij geen schuim of water tot zijn beschikking heeft. Het is een onmogelijke opgave.

Wat kun je doen na ghosting? (voor de dader)

Als je de ander uitlegt hoe het voor jou werkt en hoe vervelend je je erover voelt, dan zullen de mensen die echt om je geven dat accepteren. En misschien willen ze je ook wel helpen.

Deze mensen kun je vragen om je op zo’n moment te steunen. Door af te spreken wat ze kunnen doen voor je. Of juist wat ze beter kunnen laten.

Het kan je daarnaast enorm helpen om te gaan leren over je gevoelige zenuwstelsel, zodat je gaat begrijpen hoe het werkt. Want als jij jezelf begrijpt, dan kun je het ook aan anderen uitleggen. Niet iedereen zal er begrip voor op kunnen of willen brengen, maar er zijn zeker mensen die dat wel doen. En hoe fijn zou het zijn als deze mensen wel bij je vriendenkring blijven horen en je jezelf kunt zijn bij hen, ook als je eens meer afstand nodig hebt?

Als je meer wilt weten over de werking van jouw zenuwstelsel en hoe jij op prikkels reageert, doe dan de hsp type test. Je krijgt na de test een uitgebreide uitleg over hoe jouw zenuwstelsel reageert op prikkels én advies over wat je kunt doen om daar beter mee om te leren gaan. Als dat nodig is.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>