Iedereen die weleens van heel weinig geld heeft moeten rondkomen, die weet hoe lastig dat kan zijn. Wanneer je onvoldoende geld hebt om de vaste lasten te betalen, dan levert elke rekening die op de deurmat valt stress op. Alleen al de gedachten aan een volgende rekening kan je een ellendig gevoel geven en de angst voor de mogelijke gevolgen werkt ronduit beklemmend.

Als iemand het dan in zijn hoofd haalt om je te zeggen: “Geld maakt niet gelukkig,” kan hij maar beter maken dat hij uit de voeten komt, want die heeft duidelijk niet met de riemen geroeid waar jij nu mee roeit.

Toch zit er in die uitspraak meer waarheid dan op het eerste gezicht lijkt. Want hoewel een gebrek aan geld een behoorlijke uitdaging is, geldt het andersom niet dat iemand met geld meteen gelukkig is.

Echt geluk vind je namelijk niet door materiële zaken, door dingen die je kunt kopen en dingen die je kunt doen. Echt geluk is een gevoel wat je in jezelf vindt. En dat kun je altijd in elke situatie in jezelf vinden.

Dat klinkt misschien gek, want het is waarschijnlijk heel anders dan hoe je het meestal ervaart. Geluk of ongeluk overkomt je, zo voelen de meeste mensen dat. Toch zijn er zelfs verhalen van overlevenden van concentratiekampen die zelfs in die situatie hun aandacht konden richten op iets positiefs.

de truc is om vrede te sluiten met de situatie zoals die is, en die te accepteren, maar tegelijkertijd op zoek gaan naar de positieve kant en de mogelijkheden die er ondanks de problemen ook zijn. Als dat lukt, dan wordt het mogelijk om actief naar oplossingen te zoeken.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>