.st0{fill:#FFFFFF;}

Geld maakt niet gelukkig, maar wat dan wel? 

 November 29, 2018

By  Inge Schuurmans

Iedereen die weleens van heel weinig geld heeft moeten rondkomen, die weet hoe lastig dat kan zijn. Wanneer je onvoldoende geld hebt om de vaste lasten te betalen, dan levert elke rekening die op de deurmat valt stress op. Alleen al de gedachten aan een volgende rekening kan je een ellendig gevoel geven en de angst voor de mogelijke gevolgen werkt ronduit beklemmend.

Als iemand het dan in zijn hoofd haalt om je te zeggen: “Geld maakt niet gelukkig,” kan hij maar beter maken dat hij uit de voeten komt, want die heeft duidelijk niet met de riemen geroeid waar jij nu mee roeit.

Toch zit er in die uitspraak meer waarheid dan op het eerste gezicht lijkt. Want hoewel een gebrek aan geld een behoorlijke uitdaging is, geldt het andersom niet dat iemand met geld meteen gelukkig is.

Echt geluk vind je namelijk niet door materiële zaken, door dingen die je kunt kopen en dingen die je kunt doen. Echt geluk is een gevoel wat je in jezelf vindt. En dat kun je altijd in elke situatie in jezelf vinden.

Dat klinkt misschien gek, want het is waarschijnlijk heel anders dan hoe je het meestal ervaart. Geluk of ongeluk overkomt je, zo voelen de meeste mensen dat. Toch zijn er zelfs verhalen van overlevenden van concentratiekampen die zelfs in die situatie hun aandacht konden richten op iets positiefs.

de truc is om vrede te sluiten met de situatie zoals die is, en die te accepteren, maar tegelijkertijd op zoek gaan naar de positieve kant en de mogelijkheden die er ondanks de problemen ook zijn. Als dat lukt, dan wordt het mogelijk om actief naar oplossingen te zoeken.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>