We kennen dit gevoel allemaal

Het gevoel hebben dat je er niet bij hoort, dat je de vreemde eend in de bijt bent, dat je anders bent dan alle anderen en op zo’n manier dat je afgewezen wordt, we kennen het allemaal. Zeker als je hoogsensitief bent is dit een gevoel wat je waarschijnlijk wel herkent. Met bepaalde dingen ben je nu eenmaal anders dan de meeste mensen om je heen en dat kan je soms een ongemakkelijk gevoel geven.

Er niet bij horen kan een gevoel geven van afgewezen worden. Maar wat is dat eigenlijk, er niet bij horen?

Waar wil je eigenlijk bij horen?

Hoewel we het zelden zo herkennen is het gevoel om “er niet bij te horen” een gevoel dat aan de basis van je leven staat. Of beter gezegd: het is het gemis van een gevoel. Wanneer je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort, dan komt dat uit een diepe onderlaag waarin je jezelf niet helemaal accepteert zoals je bent. Vaak projecteren we dat soort gevoelens op de mensen om hen heen, met gedachten zoals:
“Zij zorgen ervoor dat ik me niet op mijn gemak voel”
“De sfeer die er hangt sluit niet aan bij wie ik ben”
of
“Ze accepteren me niet zoals ik ben.”

Onder dit soort gedachten ligt een innerlijke overtuiging dat we niet goed zijn zoals we zijn. Vooral veel hsp herkennen dat gevoel. Vaak heb je je van jongs af aan moeten aanpassen aan je omgeving. En of het je nu rechtstreeks gezegd is of niet, je hebt hebt daardoor het gevoel gekregen dat je anders moet zijn. Dat je niet jezelf mocht zijn. Dat je niet goed was zoals je was.

Er is iets wat je moet weten!

Je bent goed zoals je bent. Alle manieren die je hebt geleerd om je aan te passen aan je omgeving mag je weer opnieuw gaan onderzoeken. Welke vind je fijn en blijf je graag gebruiken? En welke wil je achter je laten? Wanneer je dat gaat doen zul je zien dat je stap voor stap helemaal jezelf wordt. Dat je jezelf durft te zijn, waar je ook bent en wat de situatie ook is. En dan gebeurt er iets wonderlijks: dan hoor je er ineens wél bij.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>