.st0{fill:#FFFFFF;}

Er niet bij horen is een gevoel dat we allemaal herkennen 

 September 12, 2018

By  Inge Schuurmans

We kennen dit gevoel allemaal

Het gevoel hebben dat je er niet bij hoort, dat je de vreemde eend in de bijt bent, dat je anders bent dan alle anderen en op zo’n manier dat je afgewezen wordt, we kennen het allemaal. Zeker als je hoogsensitief bent is dit een gevoel wat je waarschijnlijk wel herkent. Met bepaalde dingen ben je nu eenmaal anders dan de meeste mensen om je heen en dat kan je soms een ongemakkelijk gevoel geven.

Er niet bij horen kan een gevoel geven van afgewezen worden. Maar wat is dat eigenlijk, er niet bij horen?

Waar wil je eigenlijk bij horen?

Hoewel we het zelden zo herkennen is het gevoel om “er niet bij te horen” een gevoel dat aan de basis van je leven staat. Of beter gezegd: het is het gemis van een gevoel. Wanneer je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort, dan komt dat uit een diepe onderlaag waarin je jezelf niet helemaal accepteert zoals je bent. Vaak projecteren we dat soort gevoelens op de mensen om hen heen, met gedachten zoals:
“Zij zorgen ervoor dat ik me niet op mijn gemak voel”
“De sfeer die er hangt sluit niet aan bij wie ik ben”
of
“Ze accepteren me niet zoals ik ben.”

Onder dit soort gedachten ligt een innerlijke overtuiging dat we niet goed zijn zoals we zijn. Vooral veel hsp herkennen dat gevoel. Vaak heb je je van jongs af aan moeten aanpassen aan je omgeving. En of het je nu rechtstreeks gezegd is of niet, je hebt hebt daardoor het gevoel gekregen dat je anders moet zijn. Dat je niet jezelf mocht zijn. Dat je niet goed was zoals je was.

Er is iets wat je moet weten!

Je bent goed zoals je bent. Alle manieren die je hebt geleerd om je aan te passen aan je omgeving mag je weer opnieuw gaan onderzoeken. Welke vind je fijn en blijf je graag gebruiken? En welke wil je achter je laten? Wanneer je dat gaat doen zul je zien dat je stap voor stap helemaal jezelf wordt. Dat je jezelf durft te zijn, waar je ook bent en wat de situatie ook is. En dan gebeurt er iets wonderlijks: dan hoor je er ineens wél bij.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>