Elektrogevoelig, wat houdt dat in?

Mensen die elektrogevoelig zijn krijgen klachten als ze in de buurt zijn van bronnen die elektromagnetische velden produceren. Voorbeelden van die bronnen zijn mobiele telefoons, computers of laptops, hoogspanningslijnen, zendmasten of huishoudelijke apparaten.

Wat voor klachten kun je hebben als je elektrogevoelig bent?

Mogelijke klachten zijn hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen, maar ook spier en gewrichtspijn of hartritmestoornissen.

Omdat gevoeligheid voor elektromagnetische velden voor iedereen anders is, ben je aangewezen op trial and error als testmethode. Uitproberen dus. Herken je je in bovenstaande klachten en vermoed je dat het met een gevoeligheid voor elektromagnetische velden te maken heeft, dan is onderzoeken en uittesten op dit moment nog de aangewezen manier om helderheid te krijgen over de oorzaak. Zo kom je erachter of je klachten werkelijk met elektromagnetische velden te maken of toch niet.

Op zoek naar een oplossing

Wanneer je door je onderzoek een sterk vermoeden hebt dat je klachten te maken hebben met elektrogevoeligheid, dan kun je een aantal dingen doen. Voor de hand liggend zijn:

  • Draadloze apparaten vervangen door apparaten met een snoer. Vergeet hierbij je smartphone en wifi router niet. Kies liever voor een ouderwetse telefoon met een snoer en internet via een netwerk kabel.
  • Minder vaak of minder lang gebruik maken van de apparaten waar je last van hebt.
  • Je huis zo inrichten dat de afstand tussen jou en de betreffende apparaten groter is dan die was.

Een meer rigoureuze manier is om heel anders te gaan leven dan je gewend bent. Diana and Michael Lorence deden dat. Hun motivatie was overigens een heel andere, maar last van elektromagnetische velden hebben ze in hun huis zeker niet:

Mogelijke oorzaken van elektrogevoeligheid

Het Kennisplatform Elektromagnetische velden noemt drie mogelijke oorzaken voor elektrogevoeligheid:

  • Elektromagnetische velden,
  • Een psychische oorzaak,
  • Andere milieufactoren of ziekten.

Gekeken vanuit de kennis die er is over gevoelige mensen is er daarnaast een vierde mogelijke oorzaak te noemen, die het onderzoeken waard kan zijn, namelijk een gevoelig zenuwstelsel.

Je zenuwstelsel reageert op allerlei zaken in je lichaam en om je heen om je zo te behoeden voor mogelijk gevaar. Dat doet het op zowel bewust als onbewust niveau.

Wanneer je zenuwstelsel iets als gevaar registreert, dan zal het de vecht-vucht of bevries respons activeren. Daardoor vinden er in je lichaam, je gedachten en je emoties allerlei veranderingen plaats die kunnen leiden tot de klachten die ook horen bij elektrogevoeligheid. Het zou kunnen dat de klachten die elektrogevoelige mensen ervaren indirecte klachten zijn, die ontstaan door deze werking van het zenuwstelsel.

Een zenuwstelsel dat op scherp staat, zal bij meer dingen reageren alsof er een gevaar is, dan een ontspannen zenuwstelsel. Dat kan verklaren waarom sommige mensen wel elektrogevoelig zijn en andere niet.

Ben je benieuwd of dit bij jou ook zo zou kunnen zijn en wil je meer leren over je gevoeligheid en over de werking van je zenuwstelsel?

Klik dan op de link hieronder om het gratis e-book aan te vragen.

 

 

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>