.st0{fill:#FFFFFF;}

Eerste hulp bij feestdagen: overprikkeling voorkomen 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Met de feestdagen hebben de meesten van ons het druk. Met familiebezoeken om de kerst te vieren. Met oud en nieuw. Met het boodschappen doen om al dat lekkers te maken. En met het zoeken van de juiste recepten en het treffen van de voorbereidingen.

En als het dan eenmaal zover is zitten we in een vol huis met een enorme hoeveelheid zintuigindrukken. We zijn weer eens samen met mensen die we soms al even niet gezien hebben en er is een hoop bij te praten. Leuk, maar als je hoogsensitief bent kan dit ook soms teveel worden.

Hoe kun je overprikkeling voorkomen, zo dat je na de feestdagen niet nog dagen lang volledig uitgeblust bent en moet bijkomen van alles?

De grote truc is om te voorkomen dat je overprikkeld raakt. Daarvoor is het nodig om in de gaten te houden of je over je grenzen gaat. Je moet je dus bewust zijn van wanneer je over je grenzen gaat. Je lichaam geeft daar gelukkig een heel duidelijke reactie op. Een gemakkelijke manier om in de gaten te houden of je nog binnen je grenzen bezig bent, is om op je ademhaling te letten. Je ademhaling hoort namelijk rustig te zijn, en laag in je buik. Zodra je hoog gaat ademen, met je borst, of wanneer je ademhaling onrustig wordt, geeft je lichaam jou als het ware een signaal waarmee het zegt: “ho stop, nu is het tijd om even een pas op de plaats te maken”.

Om te voorkomen dat je over je grenzen gaat is het ook goed om jezelf af te vragen wat je zelf wilt. Voor veel mensen staan de feestdagen in het teken van gezellig samenzijn, liefst met de hele familie bij elkaar. Maar is dat ook jouw ideale invulling van de feestdagen? Of zou je ze liever op een andere manier doorbrengen? Het is goed om je dit van tevoren af te vragen, want als je je ergens niet op je gemak voelt en het gevoel hebt dat je een rol moet spelen, is de kans een stuk groter dat je overprikkeld raakt.

Als je voor een “drukke” kerst kiest en je merkt dat je overprikkeld dreigt te raken, dan kun je een aantal dingen doen. Neem op zo’n moment even afstand van alles wat er om je heen gebeurt en kom weer terug bij jezelf. Las een pauze in als je bezig bent met iets. Drink wat extra water, doe een ademhalingsoefening of ga even een blokje om. Of ga gewoon even in jezelf op zoek naar een fijn gevoel. Door je iets leuks te herinneren kun je je opnieuw ontspannen. Als je in gezelschap bent en je het lastig vindt, kun je je even terugtrekken op het toilet. Hoe beter het je lukt om ontspannen te blijven, des te beter kun je overprikkeling voorkomen. En vergeet niet om na de drukte lekker een paar pauzedagen in te lassen, zodat je weer helemaal tot rust kunt komen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>