.st0{fill:#FFFFFF;}

Een rustdag is pure verwennerij voor je gevoelige zenuwstelsel 

 March 2, 2022

By  Inge Schuurmans

Het leven is te druk

Voor hsp (hoog sensitieve personen) is de maatschappij waarin we leven te hectisch en te druk. De vele zintuigindrukken die dagelijks op ze af komen zorgen voor overprikkeling. En door de hoeveelheid prikkels is het niet eenvoudig om te herstellen van die overprikkeling.

Wat je brein nodig heeft

Om prikkels goed te kunnen verwerken heeft je brein rust nodig. De een heeft meer rust nodig dan de ander, maar niemand kan zonder. Als je rust neemt, geef je je brein de mogelijkheid om alle prikkels en alle informatie die je opdeed te verwerken. Het krijgt zo als het ware een plekje in je interne bibliotheek, zodat je die informatie later kunt gebruiken, mocht dat nodig zijn.

Neem je geen of te weinig tijd voor die verwerking, dan kan je brein die informatie niet verwerken, met als gevolg dat er choas ontstaat. Een vol hoofd, zoals dat vaak genoemd wordt, is dan het resultaat. Je zou het kunnen vergelijken met een blender die je te vol stopt. De messen hebben geen ruimte om te draaien en als het al lukt duwt de inhoud het deksel van de kan en loopt de inhoud van de blender over de rand.

Vroeger was een rustdag heel gewoon

Nog geen 50 jaar geleden was het heel gewoon om op zondag rust te houden. Die dag was een rsutdag, voor iedereen. Winkels waren gesloten en veel dingen mochten zelfs niet als je christen was. Sporten was bijvoorbeeld uit den boze. Dat is niet iets dat alleen de christenen deden. De joden hebben hun rustdag op zaterdag en voor moslims is de vrijdag traditioneel gezien hun rustdag. En daar zit een oude wijsheid achter die we vandaag de dag in ere mogen herstellen.

Zoals je hierboven al las, is rust geen overbodige luxe. Het is een manier om alle prikkels die je opdeed te verwerken. Elke week een rustdag nemen is een mogelijkheid om je brein te geven wat het nodig heeft zodat je goed kunt blijven functioneren.

De noodzaak van voldoende rust

Je brein is onderdeel van je zenuwstelsel en je zenuwstelsel bepaalt of je ontspannen bent of gespannen. Voldoende rust zorgt er niet alleen voor dat je niet overprikkeld raakt, het helpt je ook om ontspannen te blijven en beter met stress om te kunnen gaan. Het in ere herstellen van een wekelijkse rustdag, ook als je niet gelovig bent, is in ons huidige multimedia tijdperk geen overbodige luxe, het is een noodzaak om goed te blijven functioneren. Want een kalm zenuwstelsel helpt je om evenwichtig te zijn in het dagelijks leven.

Hoe functioneert jouw zenuwstelsel? Ben jij voldoende kalm, of ben je regelmatig overprikkeld?

De hsp-type test geeft je inzicht in eventuele verbeterpunten.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>