Een mens kan zo’n 2 maanden zonder eten en 3 dagen zonder water, maar de meeste mensen kunnen nog geen minuut zonder zuurstof. En hoewel we wel lange tijd met minder zuurstof toe kunnen dan we werkelijk nodig hebben, zal dat toch betekenen dat je lichaam niet optimaal kan functioneren. Die zuurstof neem je tot je door middel van je ademhaling. Een goede en gezonde ademhaling is dus van levensbelang.

Als je ademhaling goed is heb je voldoende energie om te doen wat je doen wilt. Voor sommige mensen betekent dat dat ze zonder uitgeput te raken de trap op en af kunnen, voor anderen betekent dat dat ze hun sport kunnen beoefenen op topniveau.

Maar er is meer.

Omdat de zuurstofvoorziening van je lichaam al je cellen voorziet van zuurstof en bovendien zorgt dat de celverbranding optimaal is, is de invloed van je ademhaling op hoe je je voelt groot. Dat geldt voor je lichamelijke conditie, voor hoeveel energie je hebt en hoeveel je kunt met je spieren, maar het heeft ook invloed op hoe je organen functioneren en hoe goed je brein werkt.

Omgekeerd betekent het dat je ademhaling in verband kan staan met eventuele gezondheidsklachten, met hoe goed je je kunt concentreren en met je hormoonhuishouding en hoe je je emotioneel gezien voelt.

Wanneer je klachten hebt op welk vlak in je leven ook, of wanneer je niet lekker in je vel zit, kan werken aan een gezonde ademhaling je veel vertellen over de dingen die jou kunnen helpen om een fitter, gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>