.st0{fill:#FFFFFF;}

Een gezond zenuwstelsel is buigzaam als bamboe 

 March 1, 2022

By  Inge Schuurmans

De impact van een stressvolle gebeurtenis

Waar de ene persoon stressgevoelig is, van de kaart raakt en zijn balans na een stressvolle gebeurtenis niet goed kan herstellen, daar beweegt de anders simpelweg mee met wat er gebeurt. Is de stressvolle situatie voorbij, dan is de stress voor die persoon ook voorbij. Hoe je reageert op dat soort gebeurtenissen, hoeveel stress je ervaart en of je de balans gemakkelijk weer kunt herstellen, is afhankelijk van hoe je zenuwstelsel functioneert.

Een gevoelig zenuwstelsel reageert al snel wat intenser dan een minder gevoelig zenuwstelsel. Voor sensitieve of hoogsensitieve personen betekent dat dat iets gemakkelijk veel impact maakt en mogelijk ook stress veroorzaakt. Meer dan bij een niet hooggevoelig persoon. Hoewel dat niet comfortabel is, hoeft dat op zich nog geen probleem te zijn.

Je evenwicht hervinden

Een gezond zenuwstelsel is namelijk flexibel, het is zo buigzaam als bamboe. Het beweegt mee met wat er in je leven gebeurt. Bij een storm buigt bamboe mee, zodat ze na de storm weer even fier overeind staat als ervoor. Het mee buigen met de storm gaat bij de meeste hoogsensitieve personen vanzelf. Maar vaak laat de flexibiliteit van het zenuwstelsel te wensen over, waardoor het herstellen en opnieuw overeind komen, zoals de bamboe dat doet, te wensen over. Eenmaal uit hun evenwicht, blijven veel hsp ook uit evenwicht. Ze hebben moeite om te herstellen na een heftige gebeurtenis.

Hoewel dat herstellen voor iemand met een gevoelig zenuwstelsel een uitdaging kan zijn, is het tegelijkertijd ook iets wat je kunt leren. Als dat lukt draagt die gevoeligheid ook een kans in zich: Je kunt leren om veel te voelen en tegelijkertijd goed bij jezelf te blijven. Op die manier kan je gevoelige zenuwstelsel je leven verrijken.

Ben je benieuwd hoe jouw zenuwstelsel functioneert en of er verbetering te behalen valt?

Doe dan de hsp-type test.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>