Het ouderschap is voor elke ouder uitdagend, maar voor een hoogsensitieve moeder is het dat zelfs nog meer. Veel hoogsensitieve vrouwen (meer dan mannen) merken dat hun sensitiviteit extra versterkt wordt wanneer ze kinderen krijgen. Alsof ze ook voor hun kinderen hun voelsprieten uit hebben staan. De hoeveelheid prikkels die deze vrouwen daardoor te verwerken krijgen wordt daardoor extra groot.

Als je daarbij optelt dat er veel meer prikkels in de thuisomgeving aanwezig zijn zodra je een kind in huis hebt, dan begrijp je hoe uitdagend het moederschap voor hoogsensitieve vrouwen is.

Voor een hoogsensitieve moeder is het extra lastig is om regelmatig rustmomenten in te bouwen om helemaal weer tot rust en terug bij zichzelf te komen. Tegelijkertijd is het extra belangrijk. Wanneer je alle prikkels die je opdoet niet direct verwerkt, stapelen ze op en ligt overprikkeling al snel op de loer.

Toch zitten er ook een extra mooie kanten aan het hebben van een kind wanneer je hooggevoelig bent.

Door je gevoeligheid kun je je heel goed inleven in de belevingswereld van je kind en als je dat goed weet te gebruiken, dan kun je daardoor bijna vanzelfsprekend op een heel fijne en kindvriendelijke manier opvoeden.

Omdat je kind als een spiegel werkt voor veel dingen, kun je via je kind gemakkelijker tot een hoger bewustzijn uitgroeien dan je zonder het moederschap zou kunnen.

Het geeft je de mogelijkheid om je bewuster te worden van jezelf, je grenzen beter waar te nemen en er beter naar te gaan luisteren. Dat kan de nodige lastige momenten opleveren, maar uiteindelijk wordt je leven er alleen maar leuker van.

Tot slot merken veel hoogsensitieve moeders dat hun intuïtie zich sterk ontwikkeld door het moederschap.

Wanneer je als moeder goed met je sensitiviteit om leert gaan, kan deze eigenschap je juist helpen om de beste kanten van jezelf naar boven te halen en om je intuïtie tot grote hoogte te ontwikkelen. De extra uitdaging die het oplevert kun je dus omvormen in een heel mooi geschenk.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>