.st0{fill:#FFFFFF;}

De uitdagingen van een hoogsensitieve moeder 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Het ouderschap is voor elke ouder uitdagend, maar voor een hoogsensitieve moeder is het dat zelfs nog meer. Veel hoogsensitieve vrouwen (meer dan mannen) merken dat hun sensitiviteit extra versterkt wordt wanneer ze kinderen krijgen. Alsof ze ook voor hun kinderen hun voelsprieten uit hebben staan. De hoeveelheid prikkels die deze vrouwen daardoor te verwerken krijgen wordt daardoor extra groot.

Als je daarbij optelt dat er veel meer prikkels in de thuisomgeving aanwezig zijn zodra je een kind in huis hebt, dan begrijp je hoe uitdagend het moederschap voor hoogsensitieve vrouwen is.

Voor een hoogsensitieve moeder is het extra lastig is om regelmatig rustmomenten in te bouwen om helemaal weer tot rust en terug bij zichzelf te komen. Tegelijkertijd is het extra belangrijk. Wanneer je alle prikkels die je opdoet niet direct verwerkt, stapelen ze op en ligt overprikkeling al snel op de loer.

Toch zitten er ook een extra mooie kanten aan het hebben van een kind wanneer je hooggevoelig bent.

Door je gevoeligheid kun je je heel goed inleven in de belevingswereld van je kind en als je dat goed weet te gebruiken, dan kun je daardoor bijna vanzelfsprekend op een heel fijne en kindvriendelijke manier opvoeden.

Omdat je kind als een spiegel werkt voor veel dingen, kun je via je kind gemakkelijker tot een hoger bewustzijn uitgroeien dan je zonder het moederschap zou kunnen.

Het geeft je de mogelijkheid om je bewuster te worden van jezelf, je grenzen beter waar te nemen en er beter naar te gaan luisteren. Dat kan de nodige lastige momenten opleveren, maar uiteindelijk wordt je leven er alleen maar leuker van.

Tot slot merken veel hoogsensitieve moeders dat hun intuïtie zich sterk ontwikkeld door het moederschap.

Wanneer je als moeder goed met je sensitiviteit om leert gaan, kan deze eigenschap je juist helpen om de beste kanten van jezelf naar boven te halen en om je intuïtie tot grote hoogte te ontwikkelen. De extra uitdaging die het oplevert kun je dus omvormen in een heel mooi geschenk.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>