Jezelf naar beneden halen of juist uitnodigen om te groeien
Als je de lat vaak hoog legt, dan kan dat een teken zijn van onzekerheid, van onrealistische verwachtingen en van het gevoel jezelf te moeten bewijzen. Maar het kan ook een middel zijn om het beste uit jezelf te halen. Waarin zit het verschil?
Wanneer je hoge verwachtingen van jezelf hebt, dan wordt dat vaak gezien als een vraag om teleurstelling. Misschien krijg je van de mensen om je heen te horen dat het verstandig is om je wensen bij te stellen, om niet teveel te willen, of om realistisch te blijven? Misschien noemen mensen je een dromer. Wanneer je dingen voor elkaar wilt krijgen die in de ogen van anderen te hoog gegrepen zijn, kan dat veel energie kosten. Maar het kan je ook juist energie geven!
Weet je dat succesvolle mensen vaak juist gekomen zijn omdat ze op een of ander vlak hoge idealen hadden? Het is dus niet zo dat hoge verwachtingen voor jezelf direct een signaal is dat er iets mis is. Of het een eigenschap is die je helpt of juist tegen werkt is afhankelijk van je eigen manier van ermee omgaan.
Leg je de lat te hoog?
Wanneer je de lat hoog legt en daarbij een gefixeerd doel nastreeft, met een duidelijke deadline en allerlei exacte kenmerken, dan maak je het jezelf lastig. Het werkt veel beter om de lat weliswaar hoog te leggen, maar tegelijkertijd ook de exacte uitkomst open te laten. Of in elk geval enigszins open. Dit kun je doen door gedurende de tijd dat je naar je doel toe werkt te blijven controleren of je doel nog steeds voldoet aan je grootste wens. Wanneer dat niet meer zo is, wordt het tijd om je einddoel bij te stellen.
Loesje bedacht er een mooie spreuk bij: “Wie de lat te hoog legt, kan er nog altijd onderdoor lopen.”
Maak een stappenplan
Wanneer je een doel voor ogen hebt dat hoog gegrepen is, dan is het belangrijk om voor jezelf een stappenplan te maken. Zo krijg je inzicht in wat je doen moet om je doel te kunnen halen. En het helpt je om gestructureerd naar dat doel toe te werken.
Blijf niet alleen je doel voor ogen houden, maar steeds ook hoe je jezelf voelt. Want dat laatste geeft je de aanwijzingen die je nodig hebt om onderweg op de juiste manier bij te sturen. Wanneer je de lat hoog legt en op de juiste manier naar je doe toe werkt, kan het je helpen om dingen te bereiken die anders onbereikbaar zouden blijven.