.st0{fill:#FFFFFF;}

De druppel en de oceaan, een metafoor voor ‘t leven 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Het verhaal van de druppel en de oceaan is een vergelijking die vooral in spirituele kringen vaak gemaakt wordt. In deze vergelijking zijn allemaal één druppel en met elkaar vormen we de oceaan, het geheel van de mensheid. Of zelfs het geheel van alles wat bestaat. Het is een mooie vergelijking die aangeeft hoe we met elkaar en met alles om ons heen verbonden zijn.

Toch is er meer aan de hand dan alleen die verbinding.

Kijk maar naar de wereld om je heen. Er is honger en armoede, er is oorlog, er is milieuvervuiling en nog veel meer van dat soort ellende. Er gaat van alles niet goed, niet op een wenselijke manier. En dat gebeurt omdat de meeste mensen zich alleen druppel voelen en geen oceaan.

Wanneer je niet de ervaring hebt dat je onderdeel bent van een groter geheel, dan is de kans groter dat je beslissingen neemt die vooral op jezelf en op je naaste omgeving gericht zijn. Dat zij vaak korte termijn beslissingen, soms zijn het zelfs beslissingen waarbij niet verder gekeken wordt dan je neus lang is.

Je zou dan ook kunnen zeggen dat we eerder allemaal druppels in plastic zakjes zijn, dan dat we met elkaar een echte oceean vormen. En die plastic zakjes tussen die druppels zorgen er niet alleen voor dat we ons niet met elkaar verbonden voelen, ze beïnvloeden van alles in die zogenaamde oceaan. Van hoe de stroming gaat tot aan het mogelijke leven van zeedieren en planten enz.

En precies zoals de zakjes in de oceaan het zeeleven beïnvloeden, zo beïnvloedt het ook je denken en handelen als je je niet verbonden voelt met het grotere geheel. En dat heeft alle maatschappelijke gevolgen.

Ook als je je best doet om de dingen “goed” te doen en om de juiste keuzes te maken, kan het regelmatig voorkomen dat je het gevoel hebt dat je in rondjes blijft draaien en niet echt het verschil kunt maken dat je zou willen maken. Dat is een teken dat je niet verbonden bent met het grotere geheel.

Om dat verschil wel te gaan maken is het daarom nodig om die verbinding met alles om je heen te gaan voelen.

In theorie is het maken van die omschakeling vrij eenvoudig. Het gaat erom dat je je niet langer laat leiden door onbewuste gedachten maar dat je volledig bewust wordt van wat er in je omgaat, dat je dat tot stilte kunt brengen en vanuit die stilte bewust kunt gaan kiezen.

In de praktijk blijkt dit voor veel mensen een moeilijke weg omdat ze niet weten hoe ze dit kunnen doen. Vaak denken we dat we bewust kiezen, maar spelen er nog allerlei onbewuste gedachten en overtuigingen mee op de achtergrond bij de keuzes die we maken.

Wil je leren hoe je die stilte opzoekt en de juiste keuzes kunt gaan maken?

In het gratis e-book lees je hoe je deze omschakeling kunt maken.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>