.st0{fill:#FFFFFF;}

Chronisch vermoeidheidssyndroom anders bekeken 

 June 11, 2021

By  Inge Schuurmans

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom?

Als het gaat over het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn er meer onduidelijkheden dan duidelijkheden. Laten we beginnen met een definitie, om daarmee in elk geval een paar dingen op een rij te kunnen zetten.

Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom is de belangrijkste klacht vermoeidheid. De naam zegt het al. Deze vermoeidheid is ernstig van aard én langdurig. Daardoor is normaal functioneren niet mogelijk. Langdurig betekent dat de vermoeidheid al tenminste een halfjaar duurt. Bij normale vermoeidheid helpt het om te rusten, een dutje te doen of juist te gaan bewegen. Maar dit zijn strategieën die geen of nagenoeg geen verlichting geven voor iemand die last heeft van het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Vooralsnog is het onduidelijk of het hierbij om één ziekte gaat, of om een ziektebeeld waarbij er sprake is van een combinatie van een aantal verschillende ziekten. Wanneer een arts de diagnose chronisch vermoeidheidssyndroom geeft, dan wil dat zeggen dat er geen duidelijke oorzaak voor de vermoeidheid gevonden is.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom wordt ook wel myalgische encefalomyelitis genoemd. Gaan we beide termen afkorten, dan komen we op CVS en ME. Wanneer je al vaker informatie gezocht hebt over deze ziekte, dan ben je deze afkortingen ongetwijfeld ook tegen gekomen. En als je meer wilt opzoeken, dan zijn dit waardevolle zoektermen.

Chronische vermoeidheid komt het meest voor bij jongeren tussen de 12 en 18, maar het kan ook later in het leven voorkomen.

Het is meer dan vermoeidheid alleen

De vermoeidheid die zich voordoet bij deze ziekte kan zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. Waar veel mensen niet aan denken bij chronische vermoeidheid zijn klachten als concentratieproblemen, geheugenverlies, hoofdpijn, slecht slapen, opgezette klieren en pijn in de spieren en/of gewrichten. Toch zijn dit stuk voor stuk klachten die vaak voorkomen bij CVS/ME.

Vermoeidheid is niet alleen een lichamelijke klacht

Wanneer je last hebt van langdurige ernstige vermoeidheid, dan lijkt dat voor veel mensen een milde klacht. “Dan doe je toch gewoon wat minder” en “geniet maar van wat je wel kunt” zijn vaak geopperde en goed bedoelde adviezen. Toch kan dit hard aankomen. Want wanneer je chronisch vermoeid bent, kan het voelen alsof je leven aan je voorbij gaat. Zonder dat je daar zelf invloed op kunt uitoefenen. Een oorzaak voor de ziekte is immers niet gevonden en een duidelijk en helder stappenplan dat leidt naar een oplossing is daarom ook niet binnen handbereik.

Daarnaast is elke inspanning een uitdaging. En wanneer je dat van tevoren weet, dan is het niet alleen een lichamelijke uitdaging, maar ook een psychische. Weten dat je uitgeput boven komt wanneer je de trap oploopt, maakt het immers extra lastig om eraan te beginnen. Zo kan het gebeuren dat lichamelijke en psychische klachten elkaar versterken. Dat maakt de ziekte extra moeilijk om mee om te gaan.

Wanneer begon het?

Om meer inzicht te krijgen in het verloop van de ziekte en een mogelijke oorzaak, kun je gaan kijken naar de oorsprong ervan. Wanneer zijn de klachten begonnen? Is er rond die tijd iets gebeurd dat je leven veranderde? Het overlijden van een dierbare, een scheiding of het begin van een nieuwe baan kunnen soms een aanknopingspunt vormen om verder te zoeken.

Een andere kijk op het CVS

Je kunt een ziekte als CVS benaderen vanuit de klachten en terug gaan naar wat de aanleiding geweest kan zijn. Maar je kunt ook een laag dieper gaan en vanuit mogelijke oorzaken onderzoeken of er een is waarbij er een belletje gaat rinkelen.

Zo komt de combinatie hoogsensitiviteit en CVS regelmatig voor. Wanneer je je herkent in de kenmerken van een hoogsensitief persoon én CVS hebt, dan kan het je veel inzicht geven om beter te leren omgaan met je hoogsensitiviteit.

Een gevoelig zenuwstelsel

Wanneer je hoogsensitief bent, heb je een gevoelig zenuwstelsel. Zintuigprikkels zoals geluid, geur en visuele indrukken maken een diepere indruk op je en het kost je meer tijd om ze te verwerken.

Wanneer je teveel onverwerkte prikkels met je meedraagt, raakt het zenuwstelsel overbelast. Ook als je een gevoelig zenuwstelsel hebt en er niet op de juiste manier mee om weet te gaan, kan het deze klachten veroorzaken.

Je zenuwstelsel wil je beschermen

Je zenuwstelsel heeft de taak om je veilig te houden. Wanneer je een gevoelig zenuwstelsel hebt en in een drukke, hectische maatschappij zoals de onze leeft, kan dat zenuwstelsel die omgeving als onveilig beschouwen.

Het zenuwstelsel zal dan haar best doen om je te beschermen. Het kan dan reageren met een sterke en langdurige vermoeidheid om te voorkomen dat je opnieuw die voor jou onveilige omgeving in gaat.

Door je hoogsensitiviteit door en door te leren kennen, ga je leren wat voor jou kan en wat teveel is. Door er op de juiste manier mee te leren leven, kun je je zenuwstelsel kalmeren. Als je dat eenmaal kan, kun je beter omgaan met de prikkels die er zijn.

Herken je je in de beschrijving van een hooggevoelig persoon?

In het gratis e-book vertel ik je wat er nodig is om beter met deze eigenschap te leren omgaan.

Klik op de afbeelding hieronder om het boek aan te vragen.

hsp

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>