Sommige emoties vinden we maar lastig. En als je je als hsp zo voelt, dan kun je je daar zelfs nog schuldig over voelen ook. Maar je kunt er ook anders naar kijken. Laten we één zo’n lastig gevoel eens wat beter bekijken: chagrijnig zijn.
Als je chagrijnig bent dan is dat altijd omdat er iets is wat je anders zou willen dan hoe het is. Dat voelt vervelend. En hoe gek het ook klinkt, eigenlijk is het juist iets heel moois. Je kunt het namelijk zien als een uitnodiging om te onderzoeken wat er niet naar je zin gaat.
In zo’n bui kun je op alles en iedereen mopperen, maar het gaat meestal om maar één onderliggende oorzaak. En wanneer je die oorzaak helder krijgt, dan ontstaat er een opening om de situatie te kunnen veranderen.
Het eerst wat je daarvoor doen moet, is jezelf mét die emotie accepteren. Je mág chagrijnig zijn, want daar heb je een reden voor!
Vervolgens kun je jezelf een vraag stellen. Ik noem die vraag “de waarom-vraag”. En het is een soort oefening.
Je mag gewoon mopperend rond blijven lopen met je chagrijnige hoofd wanneer je deze oefening doet. Sterker nog, wanneer je dat doet krijg je de meeste helderheid over wat er aan de hand is en wat er veranderd moet worden.
De oefening gaat als volgt:
Je moppert (hardop of in jezelf) over wat je zo chagrijnig maakt. Vervolgens vraag je aan jezelf waarom datgene je zo chagrijnig maakt. Dan geef je antwoord op die vraag. En op dat antwoord stel je opnieuw diezelfde vraag: “waarom baal ik hier zo van? Wat is er zo erg aan?” En je geeft opnieuw antwoord op die vraag.
Met dat vragen stellen en antwoord geven ga je net zolang door totdat je een opluchting voelt. Op dat moment heb je gevonden wat de oorzaak was. En meestal komt er helderheid over een mogelijke oplossing als je de oorzaak weet. Zomaar vanzelf.
Dat gemopper, dat heeft dus zin, maar dan moet je het wel op de juiste manier gebruiken.