.st0{fill:#FFFFFF;}

Als je te horen krijgt dat je een dromer bent… 

 November 30, 2018

By  Inge Schuurmans

Als je sensitief bent, word je door je omgeving vaak gezien als een dromer. Je hebt wensen voor jezelf en misschien zelfs voor de wereld die anderen niet hebben. Je kunt te horen krijgen dat wat je wilt onmogelijk is, dat je een dromer bent en dat je datgene wat je wilt toch niet zal kunnen bereiken. Of de mensen om je heen zeggen het je niet zo, maar aan hun energie of uitstraling weet je maar al te goed dat dit is wat ze denken. voor jou als hsp kan dat net zo’n grote invloed hebben als wanneer iemand het uitspreekt.

In een land waar “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” de volkscultuur is, steek je al gauw met je kop boven het maisveld uit als je idealen hebt. Toch zit er niets anders op dan je dromen en idealen te volgen als je als hsp een leven wilt wat écht bij je past.

Want dat maisveld, dat bestaat uit allemaal ongeveer dezelfde maiskolven. En mensen zijn geen mais. We zijn allemaal verschillend, zelfs als we ons best doen om hetzelfde te zijn. En als hsp ben je nog net een beetje meer anders dan gemiddeld.

Doen wat je zelf wilt is niet zomaar een eigenwijze karaktertrek, het is een noodzakelijke eigenschap als je echt gelukkig wilt zijn. Want je dromen kun je niet verwezenlijken als je je blijft aanpassen aan wat andere mensen van je verwachten. Zolang je je aanpast leef je het leven van een ander in plaats van dat van jou.

Als het de bedoeling was dat we allemaal hetzelfde waren, allemaal hetzelfde dachten en allemaal hetzelfde deden, dan zouden we allemaal hetzelfde geboren worden. Het zijn juist de verschillen die ervoor kunnen zorgen dat we de wereld mooier kunnen maken en kunnen verrijken, met elkaar. Daarvoor moeten we wel durven om helemaal onszelf te zijn en om die verschillen ook juist te laten zien.

Iedereen heeft zijn eigen gedachten over wat er mogelijk is en wat niet. Laat mensen denken wat ze denken en laat ze zeggen wat ze zeggen. Wanneer je je bewust wordt dat hun gedachten achter hun reacties zitten, en dat deze gedachten niet dezelfde zijn als de jouwe, kun je ze minder serieus nemen. Je kunt de reacties naast je neer leggen en gaan doen wat bij jou past in plaats van dat je luistert naar andermans advies. Er is er namelijk maar één die kan weten wat precies bij jou past en dat ben je zelf.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>