.st0{fill:#FFFFFF;}

Als je stressgevoelig bent, ben je extra prikkelgevoelig 

 March 2, 2022

By  Inge Schuurmans

Stress is ongezond en oncomfortabel

Als je stressgevoelig bent, heb je meer stress dan gemiddeld. Dat stress ongezond is, dat weten we allemaal wel. Maar wist je dat het naast ongezond ook op allerlei vlakken oncomfortabel is? En dat stress er gemakkelijk voor zorgt dat je nog meer stress ervaart, in plaats van minder? En dat je daarom zelf bewust moet werken aan ontspanning om dat tegen te gaan?

Als je stress ervaart, gaat je zenuwstelsel anders reageren. Het richt zich op mogelijk gevaar, veel meer nog dan anders. En het staat daardoor op scherp om alles wat kan duiden op gevaar op te merken. Geluiden, de dingen die je ziet, ruikt en voelt, je neemt ze allemaal scherper waar dan wanneer je ontspannen bent. Alle zintuigindrukken lijken sterker dan anders. Je bent extra prikkelgevoelig.

Kiezen voor ontspanning

Als je stressgevoelig bent kan het je enorm helpen om te leren hoe je weer uit die stress kunt stappen. Want ook al lijkt stress te komen door dingen die je overkomen, eigenlijk is het anders. Je ervaart stress door de manier waarop je zenuwstelsel reageert op dingen. Als het je lukt om je zenuwstelsel anders te laten reageren, dan wordt je als gevolg daarvan minder gevoelig voor stress én minder gevoelig voor prikkels.

Ben je stressgevoelig? Er is een oplossing

Je kent het waarschijnlijk wel: als je gespannen bent, dan lukt het je niet om dat te beïnvloeden. De stress verdwijnt pas als je uit de situatie bent die voor de spanning zorgde. Toch kun je leren anders te reageren op dingen als je leert hoe je zenuwstelsel werkt en hoe je die werking beïnvloedt. Je kunt dan leren om anders om te gaan met dingen die je nu als stressvol ervaart. Je wordt weerbaarder. En dingen die nu zorgen voor overprikkeling, doen dat dan niet langer.

Ben je stressgevoelig, ben je benieuwd hoe jouw zenuwstelsel werkt en wil je weten wat je kunt doen om dit te veranderen?

Doe dan de hsp-type test. Die geeft je inzicht in je valkuilen en in de oplossing.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>