.st0{fill:#FFFFFF;}

Als je het leven vergelijkt met een potje schaken (voorbij goed en kwaad) 

 November 4, 2018

By  Inge Schuurmans

Je dromen volgen en voor een leven kiezen wat echt bij je past klinkt mooi, maar het is soms ook een behoorlijke uitdaging. Net nadat je besloten hebt om iets in je leven te veranderen, kom je er meestal achter dat je daarvoor ook een aantal hindernissen te nemen hebt. Dat kan voelen als een soort test: wil je het echt, ook als het moeilijk is? Juist dat maakt veranderen zo lastig.

Wanneer je op dat moment doorgaat, volhoudt en je blik gericht houdt op je gewenste einddoel, zullen de uitdagingen op een gegeven moment ook weer verdwijnen. Soms snel, soms na lange tijd pas. Het bijzondere is dat je het op zo’n moment ook alleen vol kunt houden als je hebt gekozen voor iets wat bij je past.

Als je dit vergelijkt met een schaakspel, dan kun je het ook op een andere manier bekijken. Je zou kunnen zeggen dat de uitdagingen die je tegenkomt “het kwade” is. Dat kwade is te vergelijken met de schaakstukken van de andere speler. Ze lijken je tegen te werken, maar als je heel eerlijk bent is er zonder die tegenspeler geen potje schaken mogelijk.

Uiteindelijk zit het idee dat het ene goed is en het andere kwaad slechts in ons hoofd. Het zijn gedachten. Gedachten die ons helpen om ons leven te ordenen. Dat wat we ervaren als kwaad werkt als een test om te kijken of we wel de juiste beslissingen nemen. Of we doen wat bij ons past. Het zijn altijd levenslessen die we kunnen gebruiken om ons volledige potentieel te kunnen ontwikkelen.

Toch horen goed en kwaad beiden bij hetzelfde plaatje, ze zijn als de yin en de yang in het chinese teken onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben beiden het doel om je te laten zien wat bij je past. Als je er zo naar kunt kijken ga je voorbij goed en kwaad en komt alles in een ander perspectief te staan.

Wanneer je iets wilt veranderen en het lukt je niet om “het kwade” te overwinnen, dan wil dat niet meteen zeggen dat je keuze niet bij je past als je het niet volhoudt. Soms zitten we onszelf zodanig in de weg dat het niet lukt om te veranderen. Dan is het zaak om eerst de ruimte vrij te maken waarin de verandering kan plaatsvinden. Je moet ontdekken wat je tegen houdt en dat uit de weg ruimen. Hoe beter je dat lukt, hoe eenvoudiger het wordt om veranderingen aan te gaan.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>