.st0{fill:#FFFFFF;}

Als je hsp bent kan met mensen werken extra uitdagend zijn 

 October 4, 2021

By  Inge Schuurmans

Als hsp kun je er last van hebben als mensen in je intieme zone komen

Veel hoogsensitieve mensen hebben de 1,5 meter maatregel best prettig gevonden. De reden dat deze maatregel in het leven geroepen werd niet natuurlijk, maar het feit dat door die maatregel mensen automatisch uit je persoonlijke of intieme zone bleven, was voor heel veel hsp erg prettig. Voor hsp die met mensen werken is de impact extra groot geweest.

Nu deze maatregel weer op de schop gaat, kan dat ervoor zorgen dat je nog meer dan voorheen merkt hoeveel last je ervan hebt als mensen alsmaar in jouw intieme zone zijn.

Ben jij zo iemand die daar last van heeft? Dan zijn er een aantal dingen waar je eens op kunt letten, om te zien wat je nodig hebt en wat je kunt doen om die last te verminderen.

Ga op zoek naar de verschillen

Als eerste is het goed om te onderzoeken of je niemand in die intieme zone verdraagt, of dat je verschil kunt maken tussen mensen van wie het prima vindt als ze dichtbij je komen en mensen die je liever op afstand houdt.

Onderzoek daarnaast eens of je er voor het invoeren van deze maatregel eigenlijk ook al last van had, maar dat je het niet aan jezelf toe gaf. Of dat je er nu echt meer last van hebt.

Het kan zijn dat je je nu bewuster bent van wat er gebeurt, omdat het verschil nu zo goed voelbaar en merkbaar wordt.

Het kan ook zijn dat je onbewust een beetje angstig bent of het wel goed zal gaan en dat je zenuwstelsel daardoor extra snel reageert met stress als er iemand bij je in de buurt komt. Omdat je door alles wat er de afgelopen anderhalf jaar gebeurd is, iemand in je nabijheid ziet als een mogelijk gevaar op ziek worden.

Al met al kan het behoorlijk wat energie kosten als mensen voor jou te veel en te vaak in je intieme zone zijn.

En het wordt echt vervelend als je met mensen werkt en nu merkt dat dat je helemaal niet zo goed af gaat. Dat je merkt dat het je veel meer energie kost dan je lief is.

Schrijven kan inzicht geven

Neem in dat geval eens de tijd om op te schrijven waarom je het zo vervelend vindt als mensen dichtbij komen. Je kunt dat het best doen op de flowschrijf manier. Dat betekent dat je alles opschrijft wat er in je opkomt. Zoals je vroeger deed wanneer je in je dagboek schreef. En schrijf ook eens op bij wie je het vervelend vindt en bij wie het helemaal niet erg vindt als die dichtbij je komt. Of misschien zelfs heel fijn. Vind je het altijd vervelend en is met mensen werken echt niet voor je weggelegd? Of is er misschien iets anders aan de hand?

Door al die dingen op te schrijven, kun je helder krijgen wat maakt dat je er zo’n last van hebt. Soms zijn het gekke ideeën die je zo aan de kant kunt schuiven nu je weet dat je ze hebt. Het kan ook zijn dat je beseft dat er een reden is die je serieus wilt nemen.

En zo’n onderzoek kan zelfs tot gevolg hebben dat je beseft dat je heel graag in je eigen bubbel bent, dat dat niet lukt met het werk dat je doet en dat je verkeerd werk gekozen hebt.

Een overbelast zenuwstelsel kan de reden zijn dat je met mensen werken lastig vindt

Voordat je grote veranderingen in je leven gaat aanbrengen, is het zinvol om eens te onderzoeken of je je gemakkelijk kan ontspannen. Niet een beetje ontspannen, maar snel en diep ontspannen. Wanneer je dat niet goed kan, is de kans groot dat je zenuwstelsel overbelast is. Door beter te leren samenwerken met je zenuwstelsel kun je ook beter leren omgaan met je sensitiviteit. Dat kan zelfs tot gevolg hebben dat je een baan kunt blijven doen, waarvan je je nu afvraagt of die wel bij je past.

Wanneer je werk doet waar je van houdt en wat je graag doet, dan is er bijna altijd een mogelijkheid om dat goed te laten gaan door beter te leren omgaan met de signalen van je zenuwstelsel. Schuif je ideale baan dus niet zomaar aan de kant vanwege je gevoeligheid. In zo’n geval is het verstandiger om met je zenuwstelsel en je sensitiviteit te leren samenwerken.

Wil je leren wat er nodig is om beter met je sensitiviteit om te kunnen gaan?

Vraag dan nu het gratis e-book aan:

hsp

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>