.st0{fill:#FFFFFF;}

Als het nieuws je niet los laat, doe dan dit 

 March 22, 2022

By  Inge Schuurmans

De laatste jaren gebeuren er veel dingen die kunnen zorgen dat het nieuws je niet loslaat. Een virus dat in de wereld rond waart, een oorlog aan de grens van Europa, en dat nog naast alles wat er normaal gesproken al gaan de was. Dit soort heftige dingen houden veel mensen bezig.

In een tijd waar we alsmaar in contact zijn met elkaar en met de rest van de wereld, door middel van smartphones, social media en allerhande mediakanalen, kun je elke minuut nieuwe informatie opdoen over al deze situaties en meer.

Dat is een enorm verschil met hoe de wereld er zo’n 50 jaar geleden uit zag. Toen kwamen de eerste telefoons in de Nederlandse huishoudens, wat er elk uur het radiojournaal en ‘s avonds om acht uur zat iedereen voor de tv voor het journaal. Maar de rest van de dag waren mensen vooral bezig met elkaar en met hun werk. Zonder dat daar een apparaat tussen zat.

Dat steeds meer mensen de klachten ervaren die met overprikkeling te maken hebben, heeft niet alleen te maken met wat er in de wereld om ons heen gebeurt, maar vooral ook met hoe wij er zelf mee omgaan.

Alle informatie die je tot je neemt, moet je brein ook verwerken. Daar heeft je brein tijd en rust voor nodig. Neem je die rust niet, dan kan de overvloed aan informatie zorgen voor een gespannen gevoel. Niet alleen door het slechte nieuws dat je tot te neemt, maar ook doordat je brein niet de tijd en ruimte krijgt om alle informatie een plekje te geven.

Als het nieuws je niet los laat, laat dan allereerst zelf eens het nieuws los. Neem er pauze van, check niet langer alsmaar social media en blijf op de hoogte door éénmaal per dag het nieuws tot je te nemen. Als je de rest van de dag bezig bent met dingen die je om je heen kunt zien en doen, met de mensen, met je werk, dan geef je daarmee je brein de rust om alle informatie te verwerken. Het gevolg is dat je zenuwstelsel ontspant en dat jij zelf ook ontspant en meer rust ervaart.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>