.st0{fill:#FFFFFF;}

Als de wereld je overweldigt, doe dan dit 

 March 9, 2022

By  Inge Schuurmans

Echte veiligheid vind je in jezelf

We leven in onvoorspelbare wereld waarin er steeds weer dingen veranderen. Grote dingen met veranderingen die een grote impact kunnen hebben op je leven. Je veiligheid in de wereld om je heen zoeken werkt daarom niet, die veiligheid zou je nu in jezelf moeten kunnen vinden. Zo kun je daadwerkelijk lekker in je vel blijven zitten, in plaats van alleen te roeien met de riemen die je hebt en zo de chaos het hoofd te bieden.

Gedijen en je prettig voelen in een chaotische wereld, een wereld die je overweldigt, is zeker mogelijk. Het is ook de enige zinvolle strategie, want of die buitenwereld weer terugkeert naar de betrouwbare vorm zoals we die kenden, is maar de vraag.

Er is een bewuste keuze nodig

Om te gedijen te midden van chaos, moeten we een bewuste keuze maken. Namelijk de keuze dat we de chaos niet laten bepalen hoe we ons voelen, maar dat we ons daarvoor richten op onszelf, op onze innerlijke wereld van gevoelens, gedachten en emoties.

We moeten daarvoor die innerlijke wereld leren kennen en leren besturen. Dat kan door middel van het leren kennen en beheersen van de signalen die je zenuwstelsel je geeft. Dat geeft ons de handvatten om ongeacht de omstandigheden verbinding te maken, te kiezen voor wat bij ons past en een gevoel van innerlijke vrede te ervaren.

Werken aan weerbaarheid

De buitenwereld is er en daar kunnen we niet omheen. Dat is ook niet wat je zou moeten willen. Als de wereld je overweldigt en je je terugtrekt uit die wereld, dan lijkt dat een goed idee. Maar eigenlijk wordt je er alleen steeds minder weerbaar van, waardoor de chaos om je heen groter en groter lijkt te worden.

Door te leren samenwerken met je zenuwstelsel, kun je je weerbaarheid juist vergroten, zodat je kunt navigeren binnen die chaos en binnen die wereld die je overweldigt. Na een tijd kun je dan merken dat dat overweldigende aan kracht afneemt en dat je je vrijer gaat voelen, meer in balans en beter verankerd in jezelf. Hoe je dat kunt doen, leer je in het Online Programma Stralend Sensitief.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>