.st0{fill:#FFFFFF;}

Acceptatie als hulpmiddel om te kiezen voor wat je echt wilt doen 

 May 12, 2020

By  Inge Schuurmans

Wanneer je in een uitdagende periode zit in je leven, kan het soms lijken of het einde maar niet in zicht komt. Wanneer je heel graag iets veranderd ziet, kan het lijken alsof die verandering eindeloos lang op zich laat wachten.

Omdat we als mens de dingen graag bij het vertrouwde houden, werken we verandering vaak tegen, ook als die gewenst is, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Een innerlijke stem kan dan zeggen: “Ik wil dit niet!” Zelfs als je weet dat het om iets gaat wat je moet doen om te krijgen wat je verlangt. Zelfs als je het lot dolgraag een handje wilt helpen.

Die innerlijke stem is de stem van je weerstand. Het is de stem van je wens om alles bij het oude te houden.

Misschien heb je het idee dat die weerstand zal verdwijnen, vroeg of laat. Dit idee gaat je niet verder helpen. In tegendeel, het houdt je ontwikkeling tegen.

Er zullen altijd dingen zijn waar je weerstand tegen voelt of waar je geen zin in hebt. Ook dingen waarvan je weet dat ze belangrijk zijn als je een bepaalde verandering wilt zien in je leven.

De kunst is om die weerstand er te laten zijn, het te accepteren en er als het ware voorbij te kijken. Wanneer je ziet dat die weerstand er is én blijft en dat je desondanks kunt kiezen om iets te veranderen of niet, krijg je macht over wat er verandert in je leven. Het wordt dan een keuze om te beslissen voor wat je diep in je hart wilt doen.

Om vooruit te komen, moet je dingen doen. Daarvoor moet je die weerstand accepteren als een onderdeel van het proces. Laat je er niet door tegen houden. Laat het er zijn en ga tegelijkertijd doen wat er gedaan moet worden. Dat is de enige manier om de verandering die je graag wilt waar te maken.

Als er één ding zeker is, dan is het wel dat het leven veranderlijk is. Precies zoals periodes van geluk ruimte maken voor periodes met uitdagingen, zo gebeurt het andersom ook. En daar kun je het lot een beetje bij helpen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>