Als tijdens de bevalling de vliezen niet breken en de baby in de vliezen geboren wordt, dan wordt dat met de helm op geboren genoemd. Veel verloskundigen zorgen ervoor dat dit niet gebeurd, omdat het niet praktisch is als de vliezen pas tijdens of na de geboorte breken. Meestal breken de vliezen vanzelf eerder, voordat de persdrang ontstaat.
Vroeger dacht met kinderen die met de helm op geboren werden gelukskinderen waren of speciale gaven hadden. Ze zouden in de toekomst kunnen kijken, of dingen weten die anderen niet weten.
Het spreekwoord met de helm op geboren zijn verwijst hier nog naar terug. De betekenis hiervan is namelijk dat iemand erg voorzichtig is, alsof hij of zij in de toekomst kan kijken en weet wat er te gebeuren staat.
Omdat deze dingen vroeger niet als positief maar juist als negatief gezien werden, dachten mensen dat zo’n kind dan vervloekt was. Om de vloek teniet te doen werd het vlies verbrand.
Hoe zo’n geboorte eruit ziet kun je bij in de volgende video zien bij de geboorte van een veulen:
Wanneer een veulen met de helm op geboren werd, dan werd het vlies zo hoog mogelijk in een boom gehangen omdat men geloofde dat het paard anders zijn hoofd niet fier rechtop zou kunnen dragen.
Tegenwoordig hebben we deze bijgeloven gelukkig achter ons gelaten en wordt zoiets niet meer gezien als een vloek. Maar wie weet, misschien heeft een kind dat met de helm op geboren wordt wel echt bijzondere gaven. En zou het dan ook hoogsensitief zijn?