.st0{fill:#FFFFFF;}

Hooggevoelig en hoogbegaafd, een extra uitdaging als ze samen gaan 

 November 2, 2018

By  Inge Schuurmans

Waarom hooggevoelig en hoogbegaafd niet altijd samen gaan

Wanneer het over hooggevoeligheid gaat, herkennen veel mensen zich in de kenmerken (je kunt er meer over lezen in het gratis e-book Je Sensitiviteit als Kompas). Ongeveer 1 op de 5 mensen is dan ook hooggevoelig.

Maar wanneer over hoogbegaafdheid gesproken wordt, zijn er maar weinig mensen die denken dat dit over hen gaat. De eerste reden daarvoor is dat de groep hoogbegaafden veel kleiner is, namelijk slechts zo’n 2 a 3% van de bevolking. Maar dat is niet het enige. Een groot deel van de hoogbegaafden herkent zich niet in de term hoogbegaafd omdat ze ofwel geen hoge opleiding genoten hebben ofwel zichzelf niet superslim vinden.

Twijfel je of je hoogbegaafd bent? Misschien herken je je in enkele van de volgende kenmerken.

Hooggevoelig en hoogbegaafd, een aantal kenmerken op een rij

De kenmerken van beide groepen kunnen erg op elkaar lijken.

Voor veel hooggevoeligen geldt onder andere:

Ze zijn gevoelig voor allerlei prikkels;
Ze zijn perfectionistisch;
Ze hebben een hoge morele standaard;
Ze zijn eigenzinnig.

Voor hoogbegaafden geldt daarnaast:

Ze zijn snel van begrip zijn, ze praten en denken snel;
Ze zijn nieuwsgierig;
Ze laten zich leiden door hun intrinsieke motivatie;
Ze lossen graag problemen op;
Ze zijn creatief en hebben veel nieuwe ideeën;
Ze zijn wars van autoriteiten.

Hoogbegaafden zijn meestal ook erg gevoelig en dat heeft te maken met hun scherpe waarneming. Ze nemen meer waar dan de meeste mensen en verwerken die informatie ook razendsnel.

Wanneer er stress ontstaat, dan verandert de manier van verwerken van al die informatie in het brein, waardoor er overprikkeling kan ontstaan.

Herken je je in de kenmerken van de gevoelige hoogbegaafde? Dan nodig ik je uit om het gratis e-book te lezen. Het is gericht op beter leren omgaan met je gevoeligheid. Hoogbegaafdheid zie ik persoonlijk als een vorm van gevoeligheid, waardoor dezelfde technieken werken om in balans te komen of te blijven.

Anders dan anderen

Omdat je als hoogbegaafde tot een kleine groep van de maatschappij hoort, kan het gebeuren dat je je er niet thuis voelt. Juist dan is het van belang om je sensitiviteit en je hoogbegaafdheid als je kompas te gaan gebruiken, zodat je je leven stap voor stap kunt gaan inrichten op een manier die bij jou past.

Je kunt daarvoor niet afgaan op wat anderen doen, omdat je nu eenmaal anders bent. Je zult moeten leren om helemaal je eigen koers te gaan varen. Het lijkt dan of je voor een heel eenzame weg kiest, maar juist dan zul je gaan merken dat je mensen tegen komt die bij je passen. Je gaat je plaats vinden in de maatschappij, je voelt je lekkerder in je vel en je hebt geen last meer van je anders-zijn, maar het krijgt een waardevolle plaats in je leven en je kunt er optimaal van profiteren.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>