.st0{fill:#FFFFFF;}

Complicaties bij bevalling: kun je je erop voorbereiden en zo ja, hoe? 

 November 2, 2018

By  Inge Schuurmans

Complicaties bij bevalling, kun je je erop voorbereiden?

Bijna alle zwangere vrouwen worden weleens overvallen door gedachten dat er iets mis zou kunnen gaan bij de bevalling. Gedachten zoals: “Ligt de baby straks wel goed?”, “Zul ik inscheuren?” of “Kan ik dat wel, op eigen kracht bevallen?” Het is heel normaal dat er soms dit soort gedachten door je heen gaan als je aan de bevalling denkt.

Toch is goed om je angsten onder ogen te zien en er wat mee te doen. Zo kun je voorkomen dat je er tijdens de bevalling zelf last van hebt.

Want wanneer je tijdens de bevalling denkt aan mogelijke problemen, dan ga je spanning ervaren. En wanneer je spanning ervaart veranderen er allerlei dingen in je lichaam: je maakt bijvoorbeeld hormonen aan die te maken hebben met stress en je spieren spannen aan. Dat zijn dingen die er normaal gesproken al voor zorgen dat je je niet prettig voelt, maar tijdens je bevalling zijn dat nu juist de dingen die zorgen dat je pijn ervaart en bovendien neemt daardoor de kans op complicaties toe. Je angst voor complicaties kan dus juist complicaties in de hand werken.

Wat kan er allemaal gebeuren?

Wanneer je gaat nadenken over mogelijke complicaties, moet je de conclusie trekken dat er weliswaar van alles mis kan gaan, maar dat je niet van tevoren kunt weten of dit bij jou zal gebeuren.

Het is onmogelijk om je voor te bereiden op alle mogelijke complicaties en het is een illusie dat je je erop zou kunnen voorbereiden. Je weet nu eenmaal niet van tevoren wat er komen gaat. En weet je wat het eigenlijk is? Het is een trucje van je brein. En trucje waardoor je het gevoel krijgt dat je je goed voorbereidt, maar wat je in werkelijkheid weg houdt van een ontspannen bevalling.

Wil je echt je energie verspillen door je daarmee bezig te houden? Of ga je liever je best doen om te oefenen op het richten van je aandacht op wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken?

Wat kun je wél doen?

Helemaal negeren dat er iets kan gebeuren is ook niet verstandig. Er is nu eenmaal niets zeker in het leven. Maar je kunt wel zo met je angsten omgaan dat ze je de inzichten geven die je nodig hebt om je goed te kunnen voorbereiden. (Hoe dat werkt vertel ik je via de mails, dus meld je aan voor het gratis e-book als je daar meer over wilt weten.)

Voor een goede voorbereiding is het daarnaast heel zinvol dat je weet hoe je lichaam werkt en dat je leert wat je kunt doen om daarmee samen te werken.

Eén van de belangrijkste dingen die je tijdens je zwangerschap kunt leren om je goed op je bevalling voor te bereiden is leren te ontspannen, in elke omstandigheid (dus ook als het tegen zit.)

Wist je dat je niet ontspannen bent zolang je brein actief nadenkt over wat er allemaal kan gebeuren? Dus zolang je nadenkt over mogelijke complicaties, is er nog werk aan de winkel als je graag een ontspannen bevalling wilt.

En wist je dat je veel beter een goede beslissing kunt nemen in een moeilijke situatie als je rustig en ontspannen kunt blijven ondanks wat er aan de hand is?

Je voorbereiden op een ontspannen bevalling kan niet alleen de kans op complicaties verminderen, het kan je ook helpen om er goed mee om te kunnen gaan op het moment dat er toch iets gebeurt.

Ik leg je graag uit hoe je die ontspanning kunt bereiken en hoe diezelfde ontspanning je helpt om een ontspannen (en mogelijk zelfs pijnvrije) bevalling te ervaren.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>